Trump potpisao izvršnu uredbu: Porodice migranata više se neće razdvajati

Britanska premijerka Theresa May ocijenila je fotografije 'djece zatvorene u nešto nalik na kaveze doista potresnima' (EPA)

Porodice imigranata koje ilegalno pređu južnu granicu Sjedinjenih Država neće se više razdvajati, stoji u izvršnoj uredbi koju je američki predsjednik Donald Trump potpisao u srijedu nakon što je takva praksa izazvala niz kritika.

Kako bi otklonio neželjeni efekat svoje nulte stope tolerancije prema ilegalnoj imigraciji, Trump je potpisao izvršnu uredbu kojom se garantira da se porodice koje pređu južnu američku granicu neće razdvajati.

“Radi se o tome da porodice ostaju zajedno, a istovremeno će se osigurati da imamo vrlo moćnu, vrlo snažnu granicu”, rekao je Trump novinarima dok je potpisivao uredbu.

Uredbom se porodicama s djecom daje prednost pri rješavanju zahtjeva za useljenje u SAD, ali ta uredba neće ukinuti nultu stopu tolerancije prema ilegalnoj imigraciji, objasnio je ranije zvaničnik Trumpove administracije, kako prenosi agencija Reuters. 

Saopćenje aviokompanija

Trump je uredbu donio pod pritiskom vala kritika u domovini i inostranstvu zbog razdvajanja djece ilegalnih migranata od roditelja, a od takve prakse distancirale su se i dvije američke aviokompanije American Airlines i United Airlines.

“U Unitedu, uznemireni smo medijskim izvještajima da su komercijalne aviokompanije korištene za prijevoz djece migranata odvojenih od roditelja prema novoj politici o imigraciji.  Istragom (…) nismo našli da su se ta djeca prevozila avionima Uniteda”, napisao je  Oscar Munoz, generalni direktor Uniteda.

Slično je reagirala i kompanija American Airlines. 

“Ne želimo ni u čemu biti povezani s politikom razdvajanja porodica, a još manje da iz toga profitiramo”, saopćio je American Airlines.

Od kako je Trump početkom maja obznanio “nultu toleranciju” vlade na ilegalnu imigraciju, više od 2.300 djece i mladih migranata odvojeno je od svojih porodica nakon njihovog hapšenja na granici.

Većina njih bježi pred sukobima u Srednjoj Americi.

‘Potresne fotografije’

Nešto ranije je vođa republikanaca u Zastupničkom domu Paul Ryan najavio da će u četvrtak staviti na glasanje zakon o rješavanju statusa tih mladih koji ne posjeduju lične isprave.

Britanska premijerka Theresa May ocijenila je fotografije “djece zatvorene u nešto nalik na kaveze doista potresnima”.

Sjedinjene Američke Države su lani sa 330.000 zahtjeva opet bile prva zemlja Organizacije za ekonomsku saradnju i za razvoj po broju zahtjeva za azil, ispred Njemačke, saopćila je u srijedu ta organizacija.

Izvor: Agencije