Trump brani politiku razdvajanja migrantskih porodica

Trump: Politički korektno ili ne, imamo zemlju kojoj je potrebna sigurnost (AP)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump ponovo je branio kontroverznu politiku razdvajanja migrantskih porodica, navodeći kako je to jedina moguća opcija koja mu je na raspolaganju da se efikasno bori protiv ilegalne imigracije.

„Ja ne želim da se djeca razdvajaju od svojih roditelja. Kada optužite roditelje za ilegalni ulazak u državu, ono što treba uraditi je da se odvoje djeca“, dodao je, prenose agencije.

On je rekao kako ima na raspolaganju samo dvije opcije, da odvoji djecu imigrante od svojih roditelja na granici ili da širom otvori granice, te zatražio od Kongresa da mu stvori treću opciju prema kojoj bi zvaničnici imali ovlaštenja da privedu djecu i roditelje zajedno kao porodicu.

Kako piše agencija AP Trump je rekao kako mu Kongres mora dati pravno ovlaštenje da privede i protjera porodice koje ilegalno ulaze u SAD kao porodičnu cjelinu.

Optužbe protiv medija

Njegova administracija navela je kako nema izbora pri primjeni nove politike nulte tolerancije za ilegalne imigrante nego da podijeli porodice ukoliko su odrasli uhvaćeni kako ilegalno prelaze granicu, čime krše zakon.

„Moramo prestati sa razdvajanjem porodica, ali ne možemo dozvoliti da ljudi masovno ulaze“, rekao je američki lider i dodao:

„Politički korektno ili ne, imamo zemlju kojoj je potrebna sigurnost.“

Trump je pod sve većim pritiskom da izmijeni imigracionu politiku koja je dovela do toga da je više od 2.300 djece migranata odvojeno od svojih roditelja posljednjih sedmica, navodi AP.

On je ukazao na potrebu da se bori protiv krijumčara koji se po njegovim riječima igraju sa sistemom i optužio medije da su njihovi saučesnici.

„Oni pomažu tim krijumčarima na način da ne možete da vjerujete“, istakao je Trump.

Izvor: Agencije