Šojgu: NATO jača trupe kod ruskih granica zbog histerije

Manje regruta se prijavilo uprkos dodatnih 200 miliona dolara za bonuse za ulazak u vojsku (Arhiva)

Sjevernoatlantska alijansa jača svoj borbeni potencijal u blizini ruskih granica usred histerije Poljske i baltičkih zemalja zbog navodnih priprema Rusije za vojnu agresiju, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

“Usred histerije rukovodstva baltičkih zemalja i Poljske zbog navodne ruske agresije koja se priprema protiv njih, snaga kontingenata NATO-a u baltičkoj regiji, Poljskoj, Rumuniji i Bugarskoj porasla je sa 2.000 na 15.000 vojnika od 2015. godine”, rekao je on na sastanku ministarskog vijeća u Sevastopolju, prenosi agencija Tass.

Tokom perioda vojnih vježbi, grupacija NATO-a se pojačava na 40.000 do 60.000 pripadnika, dodao je ruski ministar odbrane.

Uspostavljanje dvije nove komande

NATO je na sjednici Vijeća 8. juna donio odluku o uspostavljanju dvije nove komande, odgovorne za odbranu pomorskih komunikacija u oblasti sjevernog Atlantika i trupe za brzo raspoređivanje od kontinentalnog dijela SAD-a do evropskog poprišta operacija, rekao je Šojgu.

“Saobraćajna infrastruktura se aktivno poboljšava radi slanja trupa u istočnu Evropu. Procedure se pojednostavljaju kako bi vojni kontingenti prešli granicu”, naveo je on.

Prema riječima ruskog ministra, od 2020. godine NATO planira održati spremnim 30 mehanizovanih bataljona, 30 avijacijskih eskadrila i 30 ratnih brodova u periodu od 30 dana.

“Postavlja se pitanje zašto se sve to radi i protiv koga?”, zaključio je Šojgu.

Izvor: Agencije