Novi mađarski zakon kažnjava pomaganje migrantima

Viktor Orban tvrdi da se dnevno registrira više od 100 pokušaja ilegalnog prelaska granice (Reuters)

Mađarski parlament je u srijedu odobrio set kontroverznih zakona usmjerenih prema nevladinim organizacijama ili pojedincima koji pomažu neregistriranim imigrantima.

Set zakona omogućava Vladi da uhapsi ili zabrani rad organizacijama koje pomažu migrantima i koje predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost.

Izglasavanje zakona poznatog kao “Stop Soros”, bilo je jedno od glavnih obećanja tokom izborne kampanje aktuelnog premijera Viktora Orbana.

Parlament, u kojem Orbanova desničarska stranka Fidesz ima dvotrećinsku većinu, odobrio je i ustavni amandman koji onemogućava naseljavanje “tuđinskog stanovništva” u Mađarskoj.

Zakoni su naišli na kritiku grupa za zaštitu ljudskih prava, zastupnika u Evropskom parlamentu i Ujedinjenim narodima. Ocijenjen je kao udar na osnovna ljudska prava i tražitelja azila i onih koji ih pokušavaju zaštititi.

Usvajanje zakona uslijedilo je uprkos zahtjevima Vijeća Evrope da se sačeka dok Venecijanska komisija iznese svoje mišljenje o zakonu. Ovo tijelo Vijeća Evrope, koje se bavi ljudskim pravima, najavilo je izricanje mišljenja o mađarskom zakonu za petak.

Zakon je dio kampanje nacionalističke Vlade Mađarske protiv Georgea Sorosa, američkog milijardera mađarskog porijekla.

Porez za humanitarce

Mađarsko Ministarstvo finansija saopćilo je u utorak da će humanitarne grupe koje podržavaju imigraciju morati platiti poseban porez od 25 posto.

Ministarstvo je objasnilo da je “specijalni imigracijski porez” neophodan zato što odbrana od ilegalne imigracije predstavlja značajno dodatno opterećenje u budžetu Mađarske.

Još nije poznato kako bi se naplaćivao ovaj novi porez.

Izvor: Al Jazeera i agencije