Njemačka poručila SAD-u: Svijet nije bokserski ring

Donald Trump
Tenzije na globalnoj trgovinskoj sceni izazvale su odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa (EPA)

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier izrazio je zabrinutost da bi odnosi Europe sa Sjedinjenim Američkim Državama mogli pretrpjeti “nepopravljivu štetu” i pozvao Washington da na svijet ne gleda kao na boksački ring “u kojem se svatko bori protiv svakog”.

Steinmeier je to poručio nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede tarife na metal koji SAD uvozi iz EU-a, ali i nakon Trumpovih kritika na račun njemačkog političkog rukovodstva, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

‘Šteta bi mogla biti nepopravljiva’

“Manje me brine budućnost američke demokracije nego budućnost našeg transatlantskog partnerstva”, rekao je predsjednik Njemačke – koji je u dva mandata bio ministar vanjskih poslova – u tekstu pripremljenog govora koji će održati u Los Angelesu, navodi britanska agencija.

Steinmeier naglašava da bi “šteta nanesena današnjim šokom mogla biti dublja, dugororočna i, prije svega, nepopravljiva”.

“Verujem da su Americi potrebni partneri… Ali, Amerika takvo partnerstvo može prepoznati samo ako Zapad vidi više kao mjesto u svijetu nego kao boksački ring u kojem se svatko bori protiv svakog”, zaključio je njemački predsjednik.

Trump je u utorak kritizirao Njemačku, gdje je koalicija na čelu s kancelarkom Angelom Merkel u nezgodnoj situaciji zbog imigracijske politike.

Merkel: Kriminal zapravo pada

On je na Twitteru napisao da se “njemački građani okreću protiv svog rukovodstva jer migracija trese ionako slabu koaliciju u Berlinu”.

“Kriminal u Njemačkoj je u porastu. Velika greška načinjena je diljem Europe primanjem milijuna ljudi koji su im tako snažno i nasilno izmijenili kulturu”, naveo je Trump na toj društvenoj mreži.

Kancelarka Merkel je odbacila Trumpovu tvrdnju da migranti stoje iza bilo kakvog porasta kriminala u Njemačkoj i pritom ukazala da statistički podaci pokazuju, zapravo, pad kriminala u njezinoj zemlji.

Izvor: Agencije