Merkel odbacila Trumpovu tvrdnju da kriminal raste zbog migranata

Uvijek moramo činiti više u borbi protiv kriminala, ali su brojke veoma ohrabrujuće, kaže njemačka kancelarka (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je tvrdnju američkog predsjednika Donalda Trumpa da migranti stoje iza porasta kriminala u Njemačkoj, a pritom je ukazala na statističke podatke koji pokazuju da je kriminal u njenoj zemlji zapravo u opadanju.

Merkel je to rekla u odgovoru na pitanje o nedavnim Trumpovim tvitovima s tim u vezi, prenosi Reuters.

“Moj odgovor je da je (njemački) ministar unutrašnjih poslova nedavno predstavio statističke podatke o kriminalu, i oni govore sami za sebe. Vidimo blago pozitivan razvoj. Uvijek moramo činiti više u borbi protiv kriminala, ali su brojke veoma ohrabrujuće”, rekla je ona.

Statistički podaci objavljeni prošlog mjeseca pokazali su da je ukupan kriminal u Njemačkoj opao za 9,6 posto 2017. godine, navodi britanska agencija.

Trumpova poruka

S druge strane, studija iz januara, urađena pod pokroviteljstvom njemačke Vlade, pokazala da je nasilni kriminal u zemlji porastao za gotovo 10 posto 2015. i 2016. godine, pri čemu je više od 90 posto kriminala tada pripisano porastu broja mladih tražitelja azila.

Trump je u tvitu naveo da se građani Njemačke okreću protiv svog rukovodstva zbog labave migrantske politike.

“Kriminal je u porastu. Velika greška načinjena je širom Evrope primanjem miliona ljudi koji su im tako snažno i nasilno izmijenili kulturu”, napisao je Trump.

U utorak je, na istoj društvenoj mreži, naveo da je “kriminal u Njemačkoj porastao za 10 posto – ali zvaničnici ne žele to prijaviti – otkako su migranti primljeni”.

“U drugim zemljama je čak i gore. Ameriko, budi pametna”, poručio je predsjednik SAD-a.

Izvor: Agencije