Mađarska želi kazniti pomaganje migrantima

Šef mađarske diplomatije je kazao da je ilegalna migracija pitanje nacionalne sigurnosti (Reuters)

Mađarski parlament će u srijedu glasati o kontroverznim zakonima koji se odnose na nevladine organizacije, a kojim bi svi oni koji pomažu ilegalnu migraciju mogli završiti u zatvoru.

Dio tvz. ‘Stop Soros’ zakona, koje je premijer Viktor Obran obećao provesti u predizbornoj kampanji, vjerovatno će proći zbog činjenice da Orbanova Fidesz stranka ima veliku većinu u parlamentu.

Grupe za ljudska prava, članovi Evropskog parlamenta i Ujedinjeni narodu su osudili te zakone i naveli da je to napad na osnovna ljudska prava, tražitelja azila i onih koji ih štitet.

O zakonima će se glasati, iako je je Vijeće Evrope zatražilo da se čeka dok Venecijanska komisija ne iznese svoj stav o njima.

‘Pitanje nacionalne sigurnosti’

Ministar vanjskih poslova Mađarska Peter Szijjarto je tokom konferencije za štampu u utorak kazao da će njegova parlamentarna grupa glasati za prijedlog.

Po najnovijoj verziji prijedloga koja je objavljena prošlog mjeseca, vladi bi bilo dato pravo da zatvori ili zabrani nevladinu organizaciju koja podržava migraciju, jer se na nju gleda kao na “sigurnosni rizik“.

Šef mađarske diplomatije je kazao da je ilegalna migracija pitanje nacionalne sigurnosti.

“U posljednje tri godine u Europi je poginulo više od 330 ljudi, a njih najmanje 1.300 povrijeđeno u napadima terorista s migrantskim porijeklom”, kazao je Szijjarto.

“Ozbiljno smo zabrinuti da, kada bi bi ovi prijedlozi prošli, da bi njihova implementacija mogla uskratiti vitalnu pomoć i servise izbjeglicama i tražiteljima azila. Mi također vjerujemo  da će ovo imati veliki utjecaj na već raspaljen javni diskurs i rast ksenofobičnih ponašanja“, kazao je Al Jazeeri Charlie Yaxley, glasnogovornik visokog komesara Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

UNHCR je pozvao mađarsku vladu da povuče ovaj set zakona.

Izvor: Al Jazeera