Kako je najmlađi milijarder stekao bogatstvo?

Dvadesetsedmogodišnji John Collison, najmlađi je svjetski milijarder i biznismen (EPA)

Dvadesetsedmogodišnji John Collison, najmlađi svjetski milijarder i biznismen, govori o svom iskustvu i onome što je postigao zajedno sa svojim bratom Patrickom, nakon što su osnovali firmu Stripe, koja je za nekoliko godina dostigla vrijednost 9,2 milijarde dolara. Šta je to što je doprinijelo tom uspjehu?

John je rođen i odrastao u jednoj irskoj pokrajini blizu Limericka, gdje su njegovi roditelji vodili hotel na obali jezera. Braća Collison su potom otišla na studije. Patrick je upisao Univerzitet Massachausetts, dok je John otišao na Harvard.

Nakon toga su se preselili na područje zaljeva San Francisco i počeli razmišljati o otvaranju vlastite kompanije. Njihova prva softverska kompanija bila je Auctomatic koja je radila na razvijanju alata za platformu eBaya.

Godine 2008. braća Collison su prodala kanadsku medijsku kompaniju ‘Communicate’ za pet miliona dolara. Nisu imali ni punih 20 godina kada su osnovali svoju kompaniju Stripe. Ona upravlja platnim sistemima mnogih kompanija.

Prema riječima Johna Collisona, kojeg je Business Insider ocijenio kao jednu od vodećih zvijezda na polju tehnologije, izgradnja uspješne kompanije zahtijeva više od vještine, inteligencije, pa čak i sreće. Prema njegovim riječima, da biste uspjeli morate naporno i ozbiljno raditi.

Firma od milijardu dolara

Vrijednost firme Stripe je najmanje milijardu dolara, što Johna Collisona čini najmlađim milijarderom na svijetu.

John, također, navodi kako njihova firma uspješno posluje zahvaljujući iskustvu koje su imali u Auctomaticu.

Rekao je kako je kod stranica koje se bave online prodajom najteže uspostaviti sistem naplaćivanja, a to je ono čime se bavi kompanija Stripe.

Stripe obradi desetine milijardi dolara od transakcija putem online kupovine, a veliku zaradu ostvaruje malom provizijom od svake transakcije.

U 2018. godini, Stripe u kojem radi blizu 1.000 uposlenika, nastoji ostvariti saradnjudnju s velikim kompanijama kao što su Allianz, Booking.com, i sličnim.

Izvor: Agencije