Izrael izveo zračni napad na 25 ciljeva Hamasa

Izraelska vojska je za ispaljivanje raketa optužila Hamas (EPA)

Izraelska vojska objavila je u srijedu ujutro da je izvela zračne udare na 25 pozicija palestinske skupine Hamas u Pojasu Gaze nakon što su Palestinci ispalili 45 projektila iz te enklave na Izrael.  

Do najnovije razmjene vatre, koja se zbila pred zoru, dolazi u trenutku kada se računa da je oko 130 Palestinaca ubijeno duž granice u posljednjih mjeseci otkako Palestinci u Pojasu Gaze masovno prosvjeduju. 

Za sada nema izvještaja o ranjenima s bilo koje strane.

Izraelski avioni bombardirali su 25 ciljeva uključujući Hamasove vojne položaje, objavila je izraelska vojska.  

Hamas, skupina koja je na vlasti u Pojasu Gaze, nije preuzela odgovornost za ispaljene projektile.

Vojska optužuje Hamas

Manje skupine, poput skupine Islamski džihad, djeluju djelomice nezavisno o Hamasu i ranije su ispaljivale rakete na Izrael.

Vojska je za ispaljivanje raketa optužila Hamas istaknuvši da je on “odgovoran za sve što se zbiva u Pojasu Gaze te će snositi posljedice za namjerno širenje svog terora prema izraelskim građanima”. 

Posljednjih mjeseci Palestinci su preko granice u Pojasu Gaze upućivali zmajeve sa zapaljivim tvarima koje su izazivale požare na izraelskim poljoprivrednim i šumskim površinama.

Oko dva miliona ljudi živi u Gazi, većina njih izbjeglice iz područja koja su sad dio Izraela. Teritorij je pod kontrolom Hamasa već više od desetljeća, a kroz to vrijeme Hamas je vodio tri rata protiv Izraela.  

Izvor: Agencije