HRW: Saudijska Arabija nastavlja pritvaranje aktivistica

U posljednje vrijeme u Saudijskoj Arabiji pritvoreno je 12 poznatih aktivistica (Ilustracija)

Saudijska Arabija ovog je mjeseca pritvorila još dvije aktivistice za prava žena i zabranila putovanje nekolicini njih u sklopu gušenja otpora u toj konzervativnoj muslimanskoj kraljevini, objavila je organizacija Human Rights Watch (HRW). 

Uhićenja su se dogodila samo nekoliko tjedana prije dugoočekivanog ukidanja zabrane vožnje ženama i ponovno su pokrenula kritike na račun princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana i njegovog pristupa ambicioznim reformama za diverzifikaciju saudijskog gospodarstva ovisnog o izvozu nafte. 

Moćni mladi čelnik želi otvoriti kraljevinu svijetu ublažavanjem društvenih pravila, no reforme koje se predstavljaju kao dokaz novog progresivnog puta prati gušenje aktivizma, javlja Reuters. 

Aktivisti i diplomati smatraju kako bi cilj novog vala uhićenja mogao biti zadovoljavanje konzervativnih dijelova saudijskog društva koji se protivi reformama i poruka aktivistima da ne ističu zahtjeve koji nisu u skladu s politikom vlade. 

Uhapšena zbog solidarnosti s pritvorenima

HRW je objavio kako su vlasti 6. lipnja uhitile spisateljicu i aktivisticu Nouf Abdelaziz nakon što je izrazila solidarnost sa sedam aktivistica pritvorenih u svibnju. 

Mayaa al-Zahrani je uhićena nakon što je navodno na internetu objavila pismo u kojem Abdelaziz traži da se javno objavi da je uhićena, otkriva HRW, dodavši kako su obje žene stavljene u izolaciju. 

Mnoge od uhićenih žena u svibnju ranije su vodile kampanju za dozvolu za vožnju automobila. Vlasti su ih optužile za sumnjive kontakte s “prekomorskim neprijateljima”.

Sveukupno je pritvoreno 12 prominentnih aktivistica.

Izvor: Agencije