Erdogan: Turska primila četiri miliona izbjeglica, Evropa se krije

Recep Tayyip Erdogan je istakao da su turske snage pomogle uspostavi sigurnosti u Siriji (Anadolija)

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio u srijedu da je Turska tokom historije, bez ikakve diskriminacije, prihvatala i podržavala sve potlačene narode.

On je uputio poruku povodom Svjetskog dana izbjeglica, u kojoj je istakao da se u Sredozemlju svakoga dana događaju razne tragedije i da je Turska pokazala humanitarni i moralni stav naspram krize koja je zahvatila Siriju i Irak.

Kritizirajući stav kojeg zemlje Evropske unije zauzimaju naspram izbjeglica, Erdogan je kazao:

“Dok se mnoge evropske zemlje skrivaju iza bodljikavih žica, Turska je ugostila  četiri miliona izbjeglica, od toga 3,5 miliona iz Sirije”, javlja agencija Fena.

Erdogan je rekao da EU nije ispoštovala obećanje koje je Turskoj dala povodom izbjeglica i dodao da je Turska, tokom historije, uvijek bila uz potlačene, prenosi TRT.

U Sanliurfi najviše Sirijaca

Istovremeno, Erdogan je, u obraćanju na mitingu u Sanliurfi, na jugoistoku Turske, posebno pozdravio izbjeglice iz Sirije koji su zbog rata u zemlji izbjegli u taj turski grad, javlja agencija Anadolija.

“Sanliurfa je grad u Turskoj koji je primio najviše sirijskih izbjeglica. Svima vam se posebno zahvaljujem zbog iskazanog bratstva i ljudskog pristupa. Znam da ste iskazali požrtvovanost u vrlo teškim uvjetima”, kazao je Erdogan.

Istakao je da su turske snage pomogle uspostavi sigurnosti u Siriji, na području od Jarablusa do Al-Baba, a kasnije i u Afrinu.

“Na ova područja se vratilo blizu 200.000 naše sirijske braće. Vratili su se u Jarablus, a sada su se počeli vraćati i u Afrin. Postigli smo nedavno dogovor s Amerikom kako bi uspostavili sigurnost i u Manbiju. Naša arapska braća će se vratiti i u ovaj grad”, rekao je turski predsjednik.

Izvor: Agencije