Borbe u Al-Hudaidi: Grad paraliziran, informacije o aerodromu kontradiktorne

Al Hudaida, Aerodrom, Jemen
Dok traju borbe za aerodrom, Husi učvršćuju svoje položaje u gradu, pripremajući se za moguće ulične borbe (EPA)

Brigadni general Abdul Salam Al-Shehhi, komandant snaga saudijsko-emiratske koalicije na zapadnoj obali Jemena, proglasio je potpunu kontrolu nad aerodromom u Al-Hudaidi, dok Husi demantiraju ove vijesti. U ovom primorskom gradu raste strah od izbijanja uličnog rata.

Saopćenje arapske koalicije dolazi nakon sedam dana žestokih borbi u okolini aerodroma. Jemenska vojska je saopćila da je preuzela kontrolu nad putom koji povezuje provincije Al-Hudaidu i Sana'u.

Vojni izvor navodi da se kontrolom ovog puta želi presjeći linija snabdijevanja Husa te spriječiti da im pristigne pojačanje iz Sana'e.

S druge strane, Mohamed al-Bukhaiti, član politbiroa Husa, demantirao je navode saudijsko-emiratske koalicije o potpunom preuzimanju kontrole nad aerodromom.

Al-Bukhaiti je ranije za Al Jazeeru potvrdio da su borbe nastavljene i da su koalicione snage pretrpjele velike gubitke u svojim redovima. Prema njegovim riječima, ove snage nisu uspjele zauzeti aerodrom zbog otpora kojeg im pružaju Jemenci.

Novinska agencija Emirates je ranije objavila da su snage koalicije zauzele veliki dio aerodromskog kompleksa, dok mediji Husa navode da su koalicioni avioni od jučer ujutro izveli više od 40 napada na aerodrom.

Agencija Anadolija je prenijela vijest portala September.net, lojalnog vladinim snagama, da su se 123 borca pokreta Husi predala tokom borbi za oslobađanje aerodroma Al-Hudaida.

Ulične borbe

Stalna granatiranja i borbe siju paniku među stanovnicima, a počinju se javljati i znakovi uličnog rata u samom gradu.

U svojim izjavama za međunarodne novinske agencije, stanovnici ovog grada su govorili o strašnim i nezapamćenim eksplozijama te su opisivali strah u kojem žive građani. Jedan od njih je rekao kako je u gradu Al-Hudaidi u utorak bilo paralizirano svako kretanje.

U vrijeme dok traju borbe za aerodrom, Husi učvršćuju svoje položaje u gradu, pripremajući se za moguće ulične borbe. Stanovnici grada kažu da su Husi presijekli glavne ulice zemljanim barikadama i praznim kontejnerima, kao i da su iskopali rovove.

U eskalaciji sukoba u posljednjoj sedmici dana u priobalnom gradu Al-Hudaida došlo je do stradanja i raseljavanja na desetine civila. Otežan je i rad humanitarnih organizacija koje šalju pomoć od vitalnog značaja za milione Jemenaca preko luke koja izlazi na Crveno more.

Stéphane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda, rekao je da su borbe dovele do bjekstva 5.200 porodica, a čuju se i sve učestalija upozorenja na ozbiljne posljedice po humanitarnu situaciju ukoliko luka prestane s radom.

Izvor: Al Jazeera i agencije