Netanyahu dolazi u Evropu da zatraži najveću strogost prema Iranu

Izraelski premijer će s evropskim čelnicima razgovarati i o izraelsko-palestinskom sukobu (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dolazi u ponedjeljak u Evropu kako bi joj uputio poruku o najvećoj mogućoj nepopustljivosti prema Iranu pred čelnicima koji pak žele sačuvati nuklearni ugovor i nastaviti dijalog s Teheranom.

Netanyahu, žestoki protivnik nuklearnog ugovora s Iranom i općenito iranskog režima, sastat će se ove sedmice s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i britanskom premijerkom Theresom May u prilikama pojačane regionalne napetosti.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija su među potpisnicima nuklearnog ugovora koji su 2015. potpisale velesile i Teheran kako bi spriječili Islamsku Republiku da proizvede nuklearno oružje. Njihovi čelnici odlučno brane ugovor unatoč američkom izlasku koji je objavljen 8. maja uz veliku medijsku pozornost.

Posljedice američkog istupanja iz ugovora trebale bi u drugi plan gurnuti sve druge teme ove sedmice.

“Razgovarat ćemo o tome kako spriječiti nuklearne planove i širenje Irana na Bliskom istoku. Iznijet ću naša stajališta”, rekao je Netanyahu u ponedjeljak. Ta su pitanja “presudna za izraelsku sigurnost”, dodao je.

Strah od iranskog utjecaja

Izrael se boji da bi Iran mogao proizvesti atomsku bombu koju bi mogao upotrijebiti protiv njega, tim više ako Islamska Republika nastavi raditi na svom balističkom programu. Zabrinut je i zbog, kako kaže, destabilizacijskog djelovanja Irana u regiji (Irak, Libanon, Jemen) i ne želi da Iran uspostavi baze u susjednoj Siriji.

Američko povlačenje iz iranskog nuklearnog ugovora kruna je Netanyahuove dugotrajne osobne borbe, ali i skok u nepoznato za Izrael i za regiju.

Evropljani ističu da su jedinstveni u vezi s tim dokumentom. Plaše se da bi pritisak za koji se zauzimaju Amerikanci i Izraelci mogao ići na ruku iranskim radikalima i potaknuti Iran da nastavi obogaćivanje uranija i ne žele da prevlada vojna opcija.

Izraelski premijer će s evropskim čelnicima razgovarati i o izraelsko-palestinskom sukobu, sedmicu dana nakon najtežeg sukoba izraelske vojske i naoružanih palestinskih skupina u Pojasu Gaze nakon rata 2014. i nepunih mjesec dana nakon krvavih sukoba na istom području.

No očekivanja nisu velika. Izgledi za mir odavno nisu bili slabiji, a diplomatski napori neuspješniji.

Izvor: Agencije