Saudijsko i emiratsko nastojanje da kontrolišu Hudaidu

Yahya Abbas Sharaf, zamjenik direktora Ureda za luke Crvenog mora, rekao je da se raspored aktivnosti u luci odvija prema planu (Al Jazeera)
Yahya Abbas Sharaf, zamjenik direktora Ureda za luke Crvenog mora, rekao je da se raspored aktivnosti u luci odvija prema planu (Al Jazeera)

Arapska koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije i vlade Jemena regrutovala je vojsku koja će se boriti za Hudaidu. To nije vojska koja je mobilisana na početku rata prije tri godine. U ovom slučaju meta nije sam grad, već luka koja i dan-danas normalno radi i ne postoji ništa što može zaustaviti rad luke, kao ni isporuku humanitarne pomoći.

Yahya Abbas Sharaf, zamjenik direktora Ureda za luke Crvenog mora, rekao je da se raspored aktivnosti u luci odvija prema planu.

Međutim, postavlja se pitanje zbog čega Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati žele da kontrolišu luku Hudaidu. Postoji jedna teorija u kojoj se kaže kako je Husi koriste kako bi preko nje primali švercovano oružje, što Sharaf poriče tvrdeći kako u luci nema nikakvih vojnih aktivnosti.

Izvor prihoda

Prema saudijsko-emiratskoj verziji priče, ova luka ne samo da se koristi za švercovanje oružja, već je i osnovni izvor prihoda za Huse, koji uzimaju milione dolara kao naknadu za robu koja tu dolazi.

Kako god da se ova priča posmatra, može se primijetiti da se ne razmišlja o ljudskom faktoru. Rijad i Abu Dabi su se oglušili na međunarodna upozorenja o mogućoj katastrofi po civile ukoliko se izvrši napad na Hudaidu.

Važno je spomenuti kako je luka Hudaida od presudne važnosti za Jemen jer preko nje dolaze humanitarna pomoć, hrana i lijekovi. Više od dvije trećine Jemenaca je u potrebi za pomoći, pa zbog same te činjenice gađanje luke predstavlja opasnost i za njih. Ujedinjene nacije kažu kako je situacija u Jemenu kritična, opisujući je kao najgorom humanitarnom katastrofom na svijetu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nastavljene su borbe koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije i pobunjenika pokreta Husi u blizini jemenske luke Hudaide, glavne za uvoz hrane i humanitarne pomoći. Najveći sukobi vode se oko gradskog aerodroma. Obje strane tvrde kako ga kontroliraju.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO