Kim Jong-un počeo dvodnevnu posjetu Kini

Posjeta Kim Jong-una Pekingu je način da Kina istakne svoju ključnu ulogu u naporima SAD-a da Sjeverna Koreja napusti svoj nukearni program (EPA)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un počeo je u utorak danas dvodnevnu posjetu Kini.

Državna televizija prikazala je kako je kineski predsjednik Xi Jinping dočekao sjevernokrojskog lidera uz vojne počasti i s njim razgovarao u Velikom holu naroda u Pekingu, prenio je AP.

Predsjednik Kine je rekao da se nada da će Washington i Pjongjang u potpunosti provesti rezultate prošlosedmičnog nukleranog samita.

Kineska televizija je izvijestila da je Xi kazao Kimu da se kroz konkretne napore relevantnih zemalja pregovori oko Korejskog poluotoka vraćaju na pravi put i cjelokupna situacija se kreće ka miru i stabilnosti.

On je izjavio da će Kina uvijek imati konstruktivnu ulogu u tom procesu.

Ključna uloga Pekinga

Eksperti su naveli da se očekuje da će Kim razgovarati s kineskim liderima o narednim koracima nakon prošlosedmičnog samita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Singapuru..

Kimova dvodnevna posjeta Pekingu je način da Kina istakne svoju ključnu ulogu u naporima SAD-a da Sjeverna Koreja napusti svoj nukearni program, navela je američka novinska agencija.

SAD se dugo oslanjao na Kinu da iskoristi svoj utjecaj na Sjevernu Koreju i dovede je za pregovarački stol, ali do posjeta dolazi kada su veze između Pekinga i Washingtona na ispitu zbog trgovinskog spora.

Izvor: Agencije