Erdogan najavio gradnju treće nuklearne elektrane

Erdogan najavio proizvodnju domaćeg turskog automobila (EPA)
Erdogan najavio proizvodnju domaćeg turskog automobila (EPA)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je da će Turska graditi i treću nuklearnu elektranu, javlja Anadolija.

U sklopu programa “Susret mladih i tehnologije“, Erdogan je odgovarao na pitanja koja su mu mladi postavljali na službenim nalozima na društvenim mrežama. 

“Nećemo stati samo na izgradnji nuklearne elektrane Akkuyu, gradit ćemo i treću nuklearnu elektranu“, naveo je Erdogan u odgovoru na jedno od pitanja.

On je također poručio da će obnavljanje postojećih 135 industrijskih zona otvoriti 317.000 novih radnih mjesta u Turskoj. Najavio je i proizvodnju domaćeg turskog automobila.

“Cilj nam je da to uradimo 2022. godine. Do tada ćemo na ulicama imati vlastita domaća vozila koja ćemo izvoziti i na strana tržišta“, naveo je Erdogan.

Prijevremeni predsjednički izbori

Podsjetio je da je Turska do 2003. godine u orbitu lansirala svega dva satelita.

“Lansirat ćemo 2020. i 2021. godine satelite Turksat 5A i 5B Elon Muskovom raketom Falcon“, poručio je Erdogan.

U Turskoj će se naredne nedjelje održati prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori nakon kojih će ta zemlja preći sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja.

Erdogan je na funkciju predsjednika izabran na izborima 2014. godine i prvi je direktno birani predsjednik Turske.

Na predstojećim izborima je jedan od šest predsjedničkih kandidata i u slučaju pobjede postat će i prvi predsjednik Turske sa širokim ovlastima koje će mu dati novi sistem upravljanja državom. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO