Trump: SAD neće postati kamp za migrante

Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa provodi strožiju politiku kontrole granica (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je da SAD neće postati “migrantski kamp”, javlja Reuters.

“SAD neće postati migrantski kamp. I neće biti objekat za boravak izbjeglica, neće”, rekao je danas Trump na sastanku u Bijeloj kući. On je optužio demokrate zato što ne žele da pregovaraju sa republikancima o imigracionom zakonodavstvu.

Osvrćući se na kritike jer se razdvajaju djeca od roditelja migranata, Trump je rekao: “Kažem da je to i te kako krivica demokrata”. On je dodao da zemlja bez granica uopšte nije ni zemlja.

Ministrica unutrašnje sigurnosti SAD-a Kirstjen M. Nielsen saopćila je danas da se niko neće izvinjavati zbog provođenja imigracionih zakona, koji su doveli do razdvajanja djeca i roditelja migranata. Ona je kazala da se službenici američkih imigracionih vlasti ne ponašaju okrutno, već provode zakone koje je izglasao Kongres, prenosi AP.

Prema njenim riječima, prethodne administracije su od njih tražile da zažmure na jedno oko kada su porodice nelegalno prelazile granicu, ali da to više neće biti slučaj. Ministrica je istakla da agenti ne bi trebali da se izvinjavaju zato što rade svoj posao.

Protokol SAD-a predviđa da djeca nelegalnih miganata ne mogu da budu pritvorena sa njima, jer nisu optužena za isto krivično djelo, navodi AP. 

Kritike iz UN-a

Vodeći zvaničnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid Ra’ad al-Hussein pozvao je u ponedjeljak Sjedinjene Američke Države da prekinu “nesavjesnu” politiku prisilnog odvajanja djece od njihovih roditelja migranata koji neregularno ulaze u zemlju preko Meksika.

Američki zvaničnici saopćili su u petak da je skoro 2.000 djece odvojeno od odraslih na granici od sredine aprila do kraja maja, dok administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa provodi strožiju politiku kontrole granica.

“Pomisao da će bilo koja država nastojati odvratiti roditelje nanošenjem takvog zlostavljanja djeci je nesavjesna. Pozivam SAD da odmah prekine praksu prisilnog odvajanja te djece”, izjavio je visoki komesar UN-a za ljudska prava u završnom govoru u Vijeću UN-a za ljudska prava prije isteka mandata na tom položaju.

Izvor: Agencije