Piranski zaljev: Evropska komisija ostaje neutralna

Piranski zaljev, Savudrijska vala
Europska komisija neće se očitovati na slovenski podnesak da Hrvatska krši pravo EU-a neprovođenjem arbitražne odluke (EPA)

Evropska komisija će ostati neutralna i neće se pridružiti Sloveniji u najavljenoj tužbi protiv Hrvatske pred Sudom EU-a zbog nesprovođenja arbitražne presude o granici, potvrdio je glasnogovornik Evropske komisjie Margaritis Schinas.

“Komisija će nastaviti djelovati kao pošten posrednik u pronalaženju prijateljskog rješenja. Ostajemo pri stavu da se rješenje treba pronaći u razgovoru dvije države članice. Komisija neće objavljivati nikakav izvještaj povodom slovenačkog pisma utemeljenog na članu 259”, rekao je Schinas na konferenciji za novinare, prenosi Hina Večernji list.

Bez komentara na povrede zakona

On nije želio komentarisati da li su pravne službe Komisije interno sugerisale evropskim poslanicima da slovenački argument ima osnove u dijelovima koji se tiču moguće povrede prava Unije iz područja ribarstva i Šengenskog zakonika.

Danas je istekao rok da se Evropska komisija izjasni o zahtjevu Slovenije da protiv Hrvatske bude pokrenut postupak zbog nesprovođenja arbitražne odluke o razgraničanju dviju država i hrvatski odgovor na taj zahtjev.

Izvor: Agencije