Oxfam: Francuska policija loše postupa sa maloljetnim migrantima

Izvještaj Oxfama objavljen je u jeku tenzija oko migranata između Francuske i Italije posle odbijanja Italije da prihvati brod sa 629 migranata. (EPA)

Francuska policija privodi maloletne migrante, loše se ophodi prema njima i vraća ih u Italiju, navedeno je u najnovijem izveštaju nevladine organizacije Oxfam.

Pojedinim maloletnim migrantima koji su pokušali da pređu granicu kod priobalnog grada Ventimilja, na severozapadu Italije zaplenjeni su mobilni telefoni i SIM kartice, dok su drugi vraćeni iz Francuske u Italiju nakon što su im isečeni đonovi na cipelema, navedeno je u izveštaju, preneo je CNN.

“Francuski policajci se ne pridržavaju međunarodnih standarda. To je neprihvatljivo. Osim što ih nezakonito vraćaju, oni im se rugaju i loše se ophode prema njima”, rekla je Kiara Romagno iz Oxfama.

U izveštaju je navedeno da francuski graničari fizički zlostavljaju decu i druge ranjive migrante, privode ih i na prisiljavaju na povratak u Italiju, prenela je agencija Frans pres.

Lokalni francuski mediji navode da je oko 16.500 izbeglica i migranata, od kojih je četvrtina maloletna i bez pratnje, prošlo kroz grad Ventimilja na putu ka Francuskoj toko devet meseci do aprila 2018.

U ćelijama bez hrane i vode

Oxsfam navodi da su se maloletni migranti žalili da su “fizički i verbalno zlostavljani, bili pritvoreni u ćelijama tokom noći bez hrane, vode i pokrivača”, što je protivno zakonima Francuske, ali i pravilima EU.

Taj izveštaj objavljen je u jeku tenzija oko migranata između Francuske i Italije posle odbijanja Italije da prihvati brod sa 629 migranata.

Šef italijanske diplomatije Enzo Moavero Milanesi pozvao je 13. juna francuskog ambasadora na konsultacije zbog izjave francuskog predsednika Emmanuela Macrona da se Italija ponela cinično i neodgovorno, a povodom odbijanja Italije da prihvati brod Akvarijus sa 629 migranata.

Istovremeno, ministar unutrašnjih poslova Italije Matteo Salvini je u parlamentu zatražio izvinjenje zbog Makronove izjave.

Brod Akvarijus je bio zarobljen u međunarodnim vodama pošto su Italija i Malta odbile da mu daju dozvolu da udje u njihove vode, posle čega je Španija ponudila svoju luku.

Izvor: Agencije