Koalicija S. Arabije i UAE-a osvojila aerodrom u Hudaidi

Najmanje 39 osoba je poginulo od četvrtka kada su počele žestoke borbe, od čega je 30 pobunjenika i devet provladinih vojnika (AFP)
Najmanje 39 osoba je poginulo od četvrtka kada su počele žestoke borbe, od čega je 30 pobunjenika i devet provladinih vojnika (AFP)

Snage koalicije koju predvode snage Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata zauzele su jemenski lučki grad Hudaida, objavili su vojni zvaničnici.

U današnjoj objavi na Twitteru, na profilu koji je povezan sa jemenskom vojskom, koju podržava Rijad, navodi se kako je aerodrom „oslobođen iz ruku paravojske Husija“ i kako traju operacije deminiranja.

Aerodrom u Hudaidi se nalazi južno od grada, a žestoke borbe se i dalje dešavaju na južnom dijelovima ove luke.

Izvori pobunjeničkog pokreta Husi još nisu potvrdili gubitak aerodroma.

Humanitarna katastrofa

Najmanje 39 osoba je poginulo od četvrtka kada su počele žestoke borbe, od čega je 30 pobunjenika i devet provladinih vojnika.

Pobunjenici su poručili civilima da se sklone što više ka centru grada.

U Hudaidi živi približno 600.000 osoba, a kroz luku ovog grada prođe 70 posto uvoza u Jemen. Borbe izazivaju strahove kako bi moglo doći do humanitarne katastrofe.

Više od 22 miliona ljudi u Jemenu trebaju humanitarnu pomoć, za njih 8,4 miliona se navodi kako su u opasnosti od gladovanja, navode iz UN-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Čelnik pobunjenog jemenskog pokreta Husi pozvao je sljedbenike na nastavak borbe protiv vladinih snaga koje uz podršku Saudijske Arabije i Emirata stežu obruč oko lučkog grada Hudaydah. O sve težoj situaciji u tom gradu raspravljalo je i Vijeće sigurnosti UN-a. U zajedničkom saopćenju se ističe da luka mora i dalje ostati otvorena za dopremu humanitarne […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO