U Jerusalemu pronađena hiljadu godina stara hamajlija

Kompleks Brdo hrama UNESCO je proglasio svjetskom baštinom, zbog značaja za sve tri abrahamske religije (AP)

Arheolozi koji su iskopavali jednu od najstarijih oblasti Jerusalema pronašli su malu islamsku hamajliju kojom je čovjek po imenu Kareem, koji je u svetom gradu živio prije više od hiljadu godina, tražio zaštitu od Allaha.

Hamajlija ispisana lijepim arapskim rukopisom potiče iz 9. ili 10. stoljeća, iz vremena Abbasidskog kalifata, navodi Izraelska uprava za antikvitete.

Na glinenom predmetu veličine nokta ispisano je u dva reda: “Kareem vjeruje u Allaha – Allah je Gospodar svjetova.”

“Svrha ovakve hamajlije je potraga za ličnom zaštitom”, kazao je dr. Yiftah Shalef za list Haaretz, dodajući se da je svrha talismana traženje zaštite od zlih očiju.

Abbasidska dinastija vodi je porijeklo od najmlađeg strica poslanika Muhammeda, Abbasa, po kome je i uzela ime.

Vladali su kao kalife, veći dio vremena iz njihove prijestolnice Bagdada u današnjem Iraku, nakon preuzimanja vlasti nad muslimanskim carstvom od Omejada 750. godine.

Civilizacije

Hamajlija je pronađena na arheološkoj iskopini poznatoj kao parking Givati, južno od Brda hrama, koja se smatra najstarijim naseljem u gradu.

Taj dio grada Izraelci danas nazivaju Davidom gradom, iako nema direktnog arheološkog dokaza o postojanju takvog grada. Arheološka iskopavanja otkrila su ostatke iz Bronzanog doba do Ottomanskog perioda, uključujući i građevine Israelićana, Rimljana, Arapa i nekoliko drugih civilizacija koje su obilježile hiljadugodišnju historiju Jerusalema, navodi Haaretz.

Muslimani Brdo hrama nazivaju Al-Haram al-Sharif, ili Sveti hram. Ovaj kompleks nalazi se u Starom gradu u Jerusalemu, koji je je UNESCO proglasio svjetskom baštinom, zbog značaja za sve tri abrahamske religije.

Oko ove lokacije u svetoj zemlji najviše se spore od kako je Izrael okupirao Istočni Jerusalem, uključujući i Stari grad, zajedno sa Zapadnom obalom i Pojasom Gaze. Međutim, ovaj sukob je počeo mnogo ranije, čak prije osnivanja Izraela.

Izvor: Agencije