Merkel: Migracijska politika presudan ispit za Evropu

Angela Merkel: Evropa je suočena s pitanjem koje je slabi i mora dati usklađen odgovor (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je ocijenila kako je migracijska politika “presudan ispit” za budućnost Evrope, u trenutku kada je Stari kontinent zahvatila ozbiljna kriza i kada se čuju prijedlozi o zatvaranju granica.

“Za mene je pitanje kako pristupiti migraciji neka vrsta ispita presudnog za budućnost i za jedinstvo Evrope”, rekla je ona.

“Upravo u tim trenucima Evropa, suočena s tim pitanjem koje je slabi, mora dati odgovor – ne jednostran, nego usklađen, dogovoren na temelju ugovora s drugim [državama] kako bi doista zajednički djelovali.”

Da bi to funkcioniralo, mora se povesti računa o “interesima svake zemlje”, istakla je Merkel.

‘Osovina dobrovoljaca’

Takav stav dolazi u času kada su italijanski, austrijski i njemački ministri unutrašnjih poslova, tvrdolinijaši u gorućem migrantskom pitanju, saopćili u srijedu kako žele uspostaviti “osovinu dobrovoljaca” koji će suzbijati ilegalnu imigraciju.

Tu “osovinu” čine italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, austrijski Herbert Kickl, obojica krajnji desničari, te njihov konzervativni njemački kolega Horst Seehofer.

Ovo je novi težak udarac za Merkel, koja je već na meti kritika u državi zbog svoje velikodušne politike azila, a sada se mora boriti i sa svojim ministrom unutrašnjih poslova, veoma konzervativnim Bavarcem Seehoferom.

Kancelarka se već sedmicama zauzima za uspostavu jedinstvenog sistema azila s boljom raspodjelom migranata u Evropi, o čemu će se raspravljati na susretu na vrhu Evropske unije krajem juna.

Izvor: Agencije