Skandal u Švedskoj akademiji: Podignute dvije optužnice

Švedska akademija
Više članova Akademije podnijelo je ostavke zbog načina na koji se vodstvo bavilo skandalom, otkazana je i dodjela Nobelove nagrade za književnost (EPA)

Švedski državni odvjetnik podignuo je dvije optužnice za silovanje protiv muškarca, u središtu skandala koji je Švedsku akademiju primorao da otkaže dodjelu Nobelove nagrade za književnost za 2018., stoji u priopćenju Državnog odvjetništva u utorak.

Prošle godine 18 žena optužilo je fotografa Jean-Claudea Arnaulta, supruga članice Akademije, za spolno uznemiravanje, što je rezultiralo preliminarnom istragom Državnog odvjetništva.

Okružna tužiteljica Christina Voigt u utorak je rekla da su protiv Arnaulta podignute dvije optužnice za dva slučaja silovanja u Stockholmu 2011. godine. 

“Smatram da je dokaz čvrst i dostatan za optužnice koje smo podignuli”, stoji u priopćenju tužiteljice Voigt, kako prenosi Hina.

Arnault poriče optužbe

Uglednoga francuskog fotografa i supruga Katarine Frostenson više je žena optužilo krajem prošle godine za seksualno zlostavljanje. I Akademija je pod istragom zbog sukoba interesa, odnosno zbog financiranja rada kulturnog centra u vlasništvu Arnaulta i Frostenson.

Arnault opovrgava optužbe kao i navode po kojima je odgovoran za to što su i prije službene objave nagrađenih procurila imena nekih dobitnika nagrade. 

“Moj klijent i dalje ostaje pri izjavi da je u potpunosti nevin, kada su optužbe posrijedi”, kazao je je Arnaultov odvjetnik Bjorn Hurtig za Reuters.

Nekoliko članova Akademije podnijelo je ostavke zbog načina na koji se vodstvo te institucije bavilo skandalom, zbog čega je i otkazana ovogodišnja dodjela Nobelove nagrade za književnost kako bi se u međuvremenu obnovilo povjerenje javnosti.

Izvor: Agencije