Kina poziva UN da razmotri ukidanje sankcija Pjongjangu

Peking pozdravlja i podržava samit lidera SAD-a i Sjeverne Koreje (EPA)

Kina je u utorak predložila da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda razmotri mogućnost suspenzije ili ukidanja sankcija Sjevernoj Koreji, ukoliko Pjongjang bude postupao u skladu s rezolucijama UN-a i napredovao u diplomatskim pregovorima.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang rekao je da Kina “pozdravlja i podržava” razgovore sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa kako bi se postigao konsenzus o denuklearizaciji i formirao mirovni mehanizam.

On je novinarima u Pekingu kazao da bi sankcije Vijeća sigurnosti UN-a protiv Sjeverne Koreje mogle biti suspendirane ili ukinute u skladu s akcijama Pjongjanga, prenosi AP.

Mogućnost mirovnog sporazuma

“Sankcije nisu kraj. Vjerujemo da bi Vijeće sigurnosti trebalo učiniti napore da podrži diplomatske napore u ovom trenutku”, rekao je Shuang. 

Prethodno je objavljeno da je kineski državni savjetnik Wang Yi kazao da se Kina nada da SAD i Sjeverna Koreja mogu doći do dogovora o mirovnom sporazumu.

Prema njegovim riječima, Peking pozdravlja i podržava samit lidera SAD-a i Sjeverne Koreje i nada se da dvije zemlje mogu doći do osnovnog konsenzusa u postizanju denuklearizacije, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije