Soros: Trump je ultimativni narcis spreman da uništi svijet

George Soros je izgubio milijardu dolara nakon pobjede Donalda Trumpa na izborima za predsjednika SAD-a (EPA)
George Soros je izgubio milijardu dolara nakon pobjede Donalda Trumpa na izborima za predsjednika SAD-a (EPA)

Američki milijarder George Soros rekao je za američkog predsednika Donalda Trumpa da je “ultimativni narcis, koji se smatra svemoćnim i koji je voljan da uništi svet”.

On je kazao da će, ako američka Demokratska stranka premoćno dobije generalne izbore ove jeseni i ostvari većinu u Kongresu i Senatu te počne s procedurom opoziva, podržati Trumpovu smenu.

Trump i Soros su u vrlo lošim odnosima još od izbora na kojima je Trump pobedio Hillary Clinton, koju je podržao Soros, prenose agencije.

Protekcionizam nasuprot liberalizmu

Soros je donirao kampanji Hillary Clinton više od 10,5 miliona dolara, prema podacima Centra za odgovornu politiku u Washingtonu.

Prošle godine je Wall Street Journal je objavio da je Soros izgubio skoro milijardu dolara usled berzanskih špekulacija nakon Trumpove pobede.

Trumpova nacionalistička i protekcionistička politika suprotna je globalističkoj i liberalnoj politici za koju se zalaže Soros.

U zemlji Sorosevog rođenja, Mađarskoj, premijer Viktor Orban pokrenuo je protiv Sorosa kampanju, proglašavajući ga državnim neprijateljem i najavljujući “Zakon za zaustavljanje Sorosa”, kojim bi se ograničilo strano finansiranje civilnog društva i zabranilo ono koje predstavlja “nacionalni bezbednosni rizik”.

Zbog toga je biznismen svoje kancelarije preselio iz Budimpešte u Berlin.

Osim u Mađarskoj, Soros je meta sve žešćih napada u SAD-u, gde su republikanci iskoristili njegove donacije demokratama protiv njih u kampanji.

Borba, a ne penzija

Njega je nedavno prozvao i ruski predsednik Vladimir Putin, tvrdeći da su njegove donacije širom sveta mešanje u izbore.

Uprkos svemu, 87-godišnji Soros ne misli da se preda niti da se povuče u penziju, već najavljuje da će se boriti još žešće za svoje političke ciljeve.

“Što je veća opasnost, što je veća pretnja, više osećam da joj se moram suprotstaviti. Stoga, u tom smislu, udvostručio sam svoje napore”, rekao je Soros u intervjuu za Washington Post.

Izvor: Agencije


Povezane

Jedan od prvih zakona koji će biti razmatran u Parlamentu Mađarske nakon izbora predviđa restriktivne mjere prema nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima izbjeglica i kritikuju vlast. I dok civilni sektor oštro kritikuje takav potez premijera, Viktor Orban ne krije s kim se želi obračunati na ovaj način. Zakon nosi naziv “Stop Sorosu”.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO