Papa ‘čisti’ crkvu u Čileu nakon skandala sa seksualnim zlostavljanjem

Papa Franjo je shvatio da je ranije pogrešno procijenio situaciju u Čileu (EPA)
Papa Franjo je shvatio da je ranije pogrešno procijenio situaciju u Čileu (EPA)

Papa Franjo je prihvatio ostavku biskupa koji se nalazio u centru skandala zbog seksualnog zlostavljanja u Čileu, javlja Anadolija.

Još dva biskupa podnijela su ostavku u procesu čišćenja u Čileu koji je pokrenula crkva čija je vjerodostojnost ugrožena zbog optužbi za seksualno zlostavljanje i prikrivanje.

Vatikan je u ponedjeljak saopštio da je Francis prihvatio ostavke biskupa Juana Barrosa iz Osorne, biskupa Gonzala Duartea iz Valparaisoa i biskupa Cristiana Cara iz Puerto Montta. Od tri biskupa, samo 61-godišnji Barros je ispod starosne granice za penzionisanje od 75 godina.

Barros se našao u centru seksualnog skandala u Čileu još od kako ga je papa Franjo postavio za biskupa u Osornu 2015. godine.

Barros je služio najcjenjeniju crkvu u Čileu, protiv njega su svjedočili mnogobrojne žrtve koje su ranije ignorisale njegovu zloupotrebu moći.

Uništena vjerodostojnost crkve

Papa Franjo je shvatio da je pogrešno procijenio situaciju u Čileu nakon što je pročitao izvještaj od 2.300 stranica sastavljenih od dva vodeća istražitelja Vatikana. Izvještaj govori o dubini čileanskog skandala koji je uništio vjerodostojnost crkve u nekada pretežno katoličkoj zemlji Latinske Amerike.

Dva istražitelja, nadbiskup Charles Scicluna i španski monsinjor Jordi Bertomeu, vraćaju se u utorak u Čile kako bi započeli ono što je Vatikan nazvao “misijom ozdravljenja” u Osornu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO