Rouhani: Američko nametanje politike drugima prijetnja po sve

Washington prošlog mjeseca objavio da se povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom i da će Teheranu ponovo uvesti ekonomske sankcije (Arhiva)
Washington prošlog mjeseca objavio da se povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom i da će Teheranu ponovo uvesti ekonomske sankcije (Arhiva)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da napori koje ulaže SAD u nametanje sopstvene politike drugima predstavljaju prijetnju po sve, prenosi Reuters.

Agencija podsjeća da je Washington prošlog mjeseca objavio da se povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom i da će Teheranu ponovo uvesti ekonomske sankcije.

Navodi se da je Rouhani, tokom govora na samitu Šangajske organizacije za saradnju u kineskoj luci Qingdao, kazao da cijeni napore Pekinga i Moskve na održanju nuklearnog sporazuma s Iranom.

Obogaćivanje uranija

Šangajsku organizaciju za saradnju čine Kina i Rusija, koje su vodeće članice, kao i još šest azijskih država.

Iran je u subotu informirao nadzornu agenciju UN-a u Beču o započinjanju procesa povećanja vlastitih kapaciteta obogaćivanja uranija.

Reuters je prenio da je to za iransku agenciju ISNA izjavio glasnogovornik Organizacije za atomsku energiju te zemlje Behrouz Kamalvandi.

Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Khamenei kazao je u ponedjeljak da je naredio pripreme za obogaćivanje uranija ukoliko sporazum sa svjetskim silama iz 2015. godine propadne zbog povlačenja SAD-a iz tog sporazuma prošlog mjeseca.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO