Trump: Sastajem se sa Kim Jong-unom 12. juna u Singapuru

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump kazao je kako će se sastati sa sjevernokorejskim liderom Kimom Jong-unom 12. juna u Singapuru, prenose agencije.

Navodi se kako je američki čelnik ovo kazao nakon sastanka sa visokopozicioniranim sjevernokorejskim zvaničnikom u Washingtonu.

Trump je govorio nakon što je danas dobio pismo od Kima u kojem on piše o šansama za historijski samit lidera dvije nuklearne sile.

Kim Yong Chol, bivši sjevernokorejski špijun koji je sada prvi savjetnik Kima Jong-una, ušao je u Bijelu kuću rano popodne kako bi lično predao pismo Trumpu tokom sastanka sa predsjednikom SAD-a i državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

Kontakti sa saveznicima

Učesnici razgovora nisu izjavljivali ništa za javnost nakon sastanka koji je trajao sat i 20 minuta.

Trump je kasnije naveo kako će vjerovatno biti nekoliko sastanaka, te kako sa predstavnikom Sjeverne Koreje nije razgovarao o ljudskim pravima.

„Govorimo o okončanju Korejskog rata koji traje skoro 70 godina. Prethodna administracija nije imala nikakve odnose sa Sjevernom Korejom… Ovo je trebalo biti učinjeno godinama ranije“, istakao je i dodao kako je sam rekao „Južnoj Koreji i Japanu da budu spremni, te kako će „Kina biti zadovoljna“.

„Sjeverna Koreja ima potencijal da bude sjajna država uz pomoć Juzne Koreje i Kine.“

Izvor: Al Jazeera i agencije