Trump: Bit će potrebno više od jednog susreta s Kimom

Donald Trump je proše sedmice u pismu Kim Jong-unu otkazao njihov susret (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će možda biti potrebno održati i više od jednog sastanka kako bi se sa Sjevernom Korejom zaključio sporazum o denuklearizaciji i dodao kako bi volio da Pjongjang odustane od svog nuklearnog programa što je prije moguće, u sklopu bilo kojeg sporazuma.

On je u kratkom razgovoru s Reutersovim novinarom u predsjedničkom avionu Air Force One na putovanju u Teksas izjavio da se još uvijek nada kako će samit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom biti održan u Singapuru 12. juna.

Kazao je da će ga vrlo vjerovatno u Bijeloj kući posjetiti sjevernokorejski izaslanik Kim Yong-chol, nakon službenog sastanka s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u New Yorku. 

Sjevernokorejski dužnosnik Trumpu nosi pismo od Kima, piše Reuters.

Povratak optimizma

Trump je prošle sedmice u pismu Kimu otkazao njihov susret, kritizirajući “neprijateljsko ponašanje” Sjeverne Koreje.

Nakon tog zaokreta uslijedio je isto tako neočekivan povratak optimizma, pa sada Bijela kuća očekuje da će samit biti održan kao što je bilo planirano.

Ove sedmice se organiziraju tri niza direktnih susreta SAD-a i Sjeverne Koreje, zemalja koje nemaju diplomatskih veza i do prije nekoliko mjeseci su razmjenjivale uvrede i prijetnje.

Osim razgovora na visokom nivou u New Yorku, delegacije dviju zemalja sastaju se u Panmunjomu, u demilitariziranoj zoni koja dijeli dvije Koreje, te u Singapuru, gdje će se dogovarati o logistici samita.

Izvor: Agencije