Trudeau odbio sastanak s Trumpom zbog uslovljavanja

Odnosi između Ottawe i Rijada su napeti od diplomatskog spora zbog ljudskih prava (EPA)

Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je da je ponudio da otputuje u Washington ove nedelje da završi pregovore o Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini, ali da ga je potpredsednik SAD-a Mike Pence pozvao i rekao da je sastanak s predsednikom SAD-a moguć jedino ako pristane na vremensko ograničenje sporazuma.

Trudeau je rekao da je odbio da ide zbog “potpuno neprihvatljivog” preduslova.

On je to rekao dok je govorio o odgovoru Kanade na američke takse na uvozni čelik i aluminijum.

U razgovoru sa američkim predsednikom Donaldom Trumpom prošlog petka, Trudeau je ponudio da se sastanu, jer je osećao da su blizu zaključenja sporazuma, preneo je AP.

Trudeau je rekao da mu je delovalo da Trump prihvata sporazum sve dok ga Pence nije pozvao.

Trump: Vrijeme iskorišćavanja SAD prošlo

“Rekao sam da sam mislio da smo prilično blizu postizanja sporazuma i da je možda došlo vreme da sednem sa predsednikom u Washingtonu da finalizujemo NAFTA-u”, rekao je Trudeau.

On je još ranije govorio da neće prihvatiti klauzulu o vremenskom ograničenju sporazuma, zato što je kompanijama potrebna izvesnost pre nego što uđu u dugoročne investicije, dok bi stvaranje klauzule sa vremenskim ograničenjem stvorilo neizvesnost.

Trudeau je izrazio željenje zbog Trampove odluke o uvođenju taksi na čelične i aluminijumske proizvode.

Kanada je najavila da će uvesti takse u vrednosti do 12,8 milijardi dolara na američke proizvode – od čelika, preko jogurta, do toalet papira.

“Moramo verovati da će u nekom trenutku kod njih prevladati zdrav razum. Ali, ne vidim naznaku toga u ovom današnjem postupku administracije SAD-a”, rekao je Trudeau.

S druge strane, predsednik SAD Donald Trump odgovorio je da su dani iskorišćavanja SAD u trgovinskim sporazumima “prošli”.

“Ranije je kanadskom premijeru Džastinu Trudou preneta poruka: SAD će pristati na fer sporazum ili uopšte neće biti sporazuma”, rekao je Trump o NAFTA.

Izvor: Agencije