Salvini: Italijani od EU-a očekuju saradnju, a ne uvrede

Nikada nisam uzeo ni jednu rublju, euro, dolar niti litru votke iz Rusije, rekao je Matteo Salvini (Reuters)

Samo nekoliko minuta nakon što je u četvrtak objavljen dogovor o novoj vladi u Italiji, nastrojenoj protiv establišmenta, jedan od njenih lidera Matteo Salvini oštro je kritizirao predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera zbog komentara koji je ocijenio kao rasistički.

To je novi znak teških odnosa Italije s Briselom, ocjenjuje Reuters.

Na konferenciji u četvrtak Juncker je rekao da Italijani moraju raditi više i boriti se protiv korupcije kako bi poboljšali situaciju na siromašnom jugu te zemlje, navodi britanska agencija.

Izjava uzeta iz konteksta

Ubrzo nakon što je saopćeno da Italija dobija novu vladu, s podrškom Pokreta pet zvjezdica i desničarske Lige, Salvini je ocijenio Junckerov komentar kao “sraman i rasistički”.

“Nova vlada će osigurati da prava i dostojanstvo 60 miliona Italijana budu poštovana”, saopćio je Salvini, dodavši da “Italijani očekuju od Evrope saradnju, a ne uvrede”.

Junckerova glasnogovornica je, u međuvremenu, saopćila da je komentar pripisan Junckeru “istrgnut iz konteksta”.

“Predsjednik Juncker je govorio o strukturalnim problemima regiona južne Italije, gdje je EU mnogo učinio kako bi mobilizirao finansiranje EU-a radi podsticanja privrednog rasta i zapošljavanja. Apsorbiranje fondova EU-a mogli bi se poboljšati kako bi ljudi na terenu brže osjetili rezultate”, navodi se u saopćenju Junckerove glasnogovornice.

Evropska komisija je ove sedmice predložila da se povećaju fondovi EU-a za najsiromašnije regione Italije u narednom dugoročnom budžetu EU-a za period od 2021. do 2027. godine.

Juncker je navodni komentar o južnim regionima Italije iznio na sastanku iza zatvorenih vrata, rekla je njegova glasnogovornica, nakon javne sjednice na kojoj je pozdravio “genijalnost” Italijana.

Novi front zatezanja odnosa

Nakon što je Junkerov navodni komentar prenijet na najčitanijim italijanskim novinskim sajtovima, predsjednik Evropskog parlamenta, Italijan Antonio Tajani, pozvao je Junckera da opovrgne svoju opasku, koju, kako je rekao, smatra “neprihvatljivom”.

Time je otvoren novi front u sve kompliciranijim odnosima Italije s partnerima u EU, zaključuje Reuters, uz podsjećanje da se prije samo dva dana komesar za budžet EU-a Gunther Oettinger bio primoran izviniti nakon komentara u kojem je nagovijestio da bi tržišta mogla kazniti italijanske glasače jer su euroskeptični populisti izazvali metež u zemlji.

Britanska agencija napominje da je među članovima nove vlade, koja treba položiti zakletvu, i ekonomista Paolo Savona, koji je osmislio plan za izlazak Italije iz eurozone.

Izvor: Agencije