Rusija i UAE-a potpisali deklaraciju o strateškom partnerstvu

Deklaraciju su potpisali ruski predsjednik Vladimir Putin i princ prijestolonasljednik Abu Dabija Mohammed bin Zayed Al Nahyan (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin i princ prijestolonasljednik Abu Dabija Mohammed bin Zayed Al Nahyan potpisali su danas deklaraciju o strateškom partnerstvu, prenose agencije.

Ovime se navodi kako su se Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati saglasili da koordiniraju napore kako bi Bliski istok pretvorili u zonu bez oružja za masovno uništenje.

„Strane će aktivno doprinositi procesu razoružanja na međunarodnom i regionalnim nivoima, posebno jačanjem režima neširenja oružja za masovno uništenje i tehnologija vezanih za to“, navodi se u deklaraciji, prenosi Tas s.

Globalno tržište nafte

Uz to, Rusija i UAE saglasili su se da pojačaju saradnju u borbi protiv piraterije, kao i da podijele stručnost i iskustva u sferi pomorske sigurnosti.

Generalno, kako se navodi u dokumentu, strane imaju za cilj da pojačaju saradnju u oblasti odbrane i sigurnosti.

To se naročito odnosi na intenziviranje konsultacija između relevantnih vlasti dvije države, navodi ruska agencija.

Također se sporazum odnosi na nastavak saradnje u sferi nafte i zemnog plina, a u deklaraciji se navodi kako saradnja za cilj ima donošenje balansa i stabilnosti na globalnom tržištu nafte.

Izvor: Agencije