Papa prima žrtve seksualnog zlostavljanja unutar crkve

Papa Franjo prvi je poglavar Rimokatoličke crkve koji je javno osudio "kulturu zlostavljanja i sistem prikrivanja" u crkvi (EPA)

“Sramotno, moram reći da nismo znali slušati ni reagirati na vrijeme” na skandal seksualnog zlostavljanja unutar čileanske Crkve, priznao je papa Franjo u pismu upućenom Čileancima, prenose mediji u petak. 

Pošto je pročitao zaključke istrage koju je ubrzao o seksualnim zlostavljanjima klera, Papa koji će od 1. do 3. juna primiti sedam novih žrtva svećenika Fernanda Karadime, nedavno je najavio kratkoročne, srednjoročne i dugoročne “promjene” kako bi se ponovno uspostavila “pravda” unutar čileanske Crkve.

Čitava hijerarhija Crkve 18. maja je podnijela ostavku u okviru velikog skandala pedofilije u crkvenim redovima. 

Papa će od danas primati u Vatikanu drugu grupu žrtava tog svećenika nakon što  je već primio trojicu muškaraca prije nekoliko sedmica. 

Osuda kulture zlostavljanja

Papa Franjo prvi je poglavar Rimokatoličke crkve koji je javno osudio “kulturu zlostavljanja i sistem prikrivanja” u toj crkvi.

On je dodao da se stidi što ni on, ni katolički lideri Čilea nisu istinski saslušali žrtve zlostavljanja, prenosi AP. Vatikanski tim istražitelja otkrio je rašireno seksualno zlostavljanje i zataškavanje u Čileu, podsjeća AP.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada