Papa javno osudio ‘kulturu zlostavljanja’ u crkvi

Već smo imali jedan zid, onaj u Berlinu, koji je izazvao toliko glavobolja i toliko patnji, rekao je papa Franjo (Arhiva)

Papa Franjo prvi je poglavar Rimokatoličke crkve koji je javno osudio “kulturu zlostavljanja i sistem prikrivanja” u toj crkvi.

On je dodao da se stidi što ni on, ni katolički lideri Čilea nisu istinski saslušali žrtve zlostavljanja, prenosi AP.

“Sramotno, moram reći da nismo znali slušati ni reagirati na vrijeme na skandal seksualnog zlostavljanja unutar čileanske Crkve“, priznao je papa Franjo u pismu upućenom Čileancima, prenose agencije.

Pošto je pročitao zaključke istrage koju je ubrzao o seksualnim zlostavljanjima, Papa koji će od 1. do 3. juna primiti sedam novih žrtva pedofilskog sveštenika Fernanda Karadime, nedavno je najavio kratkoročne, srednjoročne i dugoročne “promjene” kako bi se ponovno uspostavila “pravda” unutar čileanske Crkve.

Pismo od osam strana

Vatikanski tim istražitelja otkrio je rašireno seksualno zlostavljanje i zataškavanje u Čileu, podsjeća AP.

Papa se putem pisma obratio vjernicima u Čileu uoči vikenda, kada će saslušati žrtve seksualnog zlostavljanja čileanskog svećenika predatora Fernanda Karadime.

U pismu na osam strana, papa je još jednom zahvalio žrtvama na njihovoj “hrabroj istrajnosti” u prijavljivanju zlostavljanja i traganju za istinom.

Izvor: Agencije