Njemački muslimani optužuju bavarsku Vladu zbog dvostrukih standarda

Markius Soeder, bavarski premijer iz konzervativne Kršćansko socijalne unije (CSU), predložio je dekret o uvođenju križeva (EPA)

Muslimanske grupe u Njemačkoj optužile su bavarsku Vladu zbog dvostrukih standarda nakon njene uredbe o obavezi isticanja križa kao kršćanskog simbola u svim javnim ustanovama.

U Njemačkoj nije na snazi zabrana nošenja burke muslimankama, iako su neke savezne države uvele ograničenja u nošenjima burke i nikaba u sudnicama i školama. 

Markius Soeder, bavarski premijer iz konzervativne Kršćansko socijalne unije (CSU), predložio je dekret o uvođenju križeva u aprilu, izazivajući oštre reakcije opozicionih političara i uglednih vjerskih vođa. 

“Mi vjerujemo da su vjerski simboli i vrijednosti bitni za društvo”, izjavio je Burhan Kesici, čelnik organizacije Islamsko vijeće, za agenciju Reuters.

Zabrana muslimanskih i jevrejskih simbola

Komentirajući presude poput one u bavarskoj prijestolnici Minhen u martu prošle godine kojom su zabranjene burke u sudnicama, Kesici je kazao da negativan stav prema muslimanskoj odjeći i istovremeno uvođenje križeva u javne ustanove predstavlja “dvostruke standarde”.

“Mi muslimani nemamo problema s križem ili ulogom relgije u društvenom životu. Neutralnost vlade, ipak, mora ostati zaštićena”, kazao je Aiman Mazyek, čelnik druge muslimanske organizacije, za agenciju Reuters.

“Ono što treba odbaciti je uvođenje kršćanskih simbola dok se istovremeno zabranjuju muslimanski, jevrejski i ostali simboli u javnosti”, kazao je Mazyek.

Oko četiri miliona muslimana živi u Njemačkoj i oni su najveća manjinska vjerska grupa u zemlji.

Svi Vladini uredi u najbogatijoj i najkonzervativnivoj njemačkoj saveznoj državi imaju obavezu da postave križeve u svoje prostorije na osnovu novih pravila. Školama, muzejima i pozorištima bit će preporučeno da također postave križeve u svojim prostorima.

Izvor: Agencije