Mediji: Mercedesu prijeti kazna od 3,75 milijardi eura

Spiegel, ne navodeći svoje izvore, navodi kako je Scheuer iskazao zabrinutost da je riječ o 750.000 Mercedesovih vozila na udaru (EPA)

Njemački ministar saobraćaja Andreas Scheuer zaprijetio je Daimleru, proizvođaču automobila Mercedes, da će ga kazniti sa 3,75 milijardi eura (4,4 milijarde dolara) zbog skandala sa emisijama iz dizelskih motora, objavio je magazin Spiegel u petak.

Ovo se dešava nakon što je Scheuer u ponedjeljak ispitao šefa Daimlera Dietera Zetschea, na sastanku iza zatvorenih vrata, koliko automobila i kombija sa oznakom Mercedes-Benz treba biti popravljeno nakon što je kontrola otkrila nelegalni softver u jednom od ovih modela.

Spiegel, ne navodeći svoje izvore, navodi kako je Scheuer iskazao zabrinutost da je riječ o 750.000 Mercedesovih vozila na udaru, te kako bi Ministarstvo moglo izreći globu od po 5.000 eura po automobilu.

Glasnogovornik Ministarstva saobraćaja u mailu navodi kako su proizvođač automobila Daimler i Ministarstvo dogovorili rješavanje veoma kompleksnih tehničkih problema kada je riječ o ispušnim plinovima dizelskih motora.

On je naveo kako su dogovoreni konkretni koraci nakon sastanka u ponedjeljak.

Vito i C-Klasa

Daimler je prošlog mjeseca dobio naredbu tijela za kontrolu vozila KBA da opozove kombije Vito sa 1,6-litarskim dizelskim motorima jer se navodi kako oni krše pravila oko emisija.

Njemački proizvođač je objavio kako će se žaliti na odluku KBA da označi svoj softver kao nelegalan i kako će osporiti njegove nalaze na sudu ako je potrebno, ali je i dodao kako u potpunosti sarađuje.

Spiegel navodi kako postoje pozamašni dokazi kako su dizelski motori u Mercedesovim modelima C-Klasa također pogođeni izvještajem, te kako će predstavnici Daimlera biti pozvani u Ministarstvo prije ranije dogovorenog susreta Zetschea i Scheuera tokom ovog mjeseca.

U izvještaju se navodi kako bi još 80.000 vozila moglo biti opozvano ako se ova situacija potvrdi.

Izvor: Agencije