Liga i Pet zvijezda oživljavaju koaliciju

Lider Pokreta pet zvijezda Luigi Di Maio trebao bi preuzeti moćno novostvoreno ministarstvo rada i industrije (EPA)

Čelnici talijanskih stranaka koje tvrde da se bore protiv establishmenta, Matteo Salvini i Luigi Di Maio, tvrde da su postigli dogovor o oživljavanju predložene koalicijske vlade, čime bi se izbjegli novi prijevremeni izbori.

“Ispunjeni su svi uvjeti za političku vladu Pet zvijezda i Lige”, naveli su čelnik Pokreta pet zvijezda Luigi Di Maio i čelnik krajnje desne Lige Matteo Salvini u zajedničkoj izjavi, a prenosi Reuters.

Giuseppe Conte, profesor prava blizak Pokretu pet zvijezda, ostaje izbor koalicije za premijera, rekli su čelnici.

Conteova kandidatura je propala prije četiri dana, kada je predsjednik države odbio prijedlog tih stranaka za ministra gospodarstva.

Nove mogućnosti dogovora

Važno mjesto ministra gospodarstva dobit će Giovanni Tria, malo poznati profesor ekonomije i zamijeniti ranijeg kandidata, euroskeptičnog ekonomista Paola Savonu, kojeg je odbio predsjednik Sergio Mattarella.

Tria, profesor na rimskom sveučilištu Tor Vergata, bio je kritičan prema upravljanju gospodarstvom Europske unije, ali za razliku od Savone, nije zagovaro “plan B”, odnosno pripremu Italije za mogući izlazak iz eurozone.

“Možda smo konačno uspjeli, nakon toliko prepreka, napada, prijetnji i laži”, poručio je Salvini na Facebooku kratko vrijeme nakon objave dogovora.

Uz pretpostavku da će nova vlada dobiti zeleno svjetlo od Mattarelle, Salvini bi bio ministar unutarnjih poslova, a Di Maio preuzeo moćno novostvoreno ministarstvo nastalo spajanjem resora ministarstava rada i industrije.

Enzo Moavero, bivši ministar za EU u tehnokratskoj vladi Marija Montija, bit će ministar vanjskih poslova, a Savona bi kao utješnu nagradu dobio mjesto ministra za EU poslove.

Predsjednik Mattarella i bivši izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Carlo Cottarelli, kojega je imenovao prijelaznim premijerom, zaustavili su se u srijedu svojim naporima formiranja prijelazne vlade, nakon izvješća o “novim mogućnostima” političkog dogovora unutar izabrane koalicije.

Prijetnja novih izbora

Pokret pet zvijezda i protuimigrantska Liga nisu prošlog vikenda uspjele oformiti koaliciju, nakon što je talijanski predsjednik odbio prijedlog sastava vlade u kojoj je dužnost ministra financija trebao preuzeti euroskeptik Savona, poznat po kritikama eurozone i Njemačke.

Dvije su stranke najavile kako će koristiti parlamentarnu većinu za sabotiranje planova o prijelaznoj vladi koju bi vodio Cottareli, što je korak koji bi Italiju gurnuo u nove izbore kasnije tijekom godine i gotovo sigurno ojačao protueuropski orijentirane stranke.

Talijanski predsjednik namjeravao je imenovanjem Cottarelija smiriti uznemirena tržišta, s obzirom da je politička kriza u Italiji, trećem po veličini europskom gospodarstvu, uznemirio tržišta i povećao rizik financijske krize.

Izvor: Agencije