Kim pisao Trumpu u pripremi historijskog susreta

Dvojica lidera trebali bi se sastati 12. juna u Singapuru (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Trump ugošćuje u petak u Washingtonu najbližeg suradnika Kim Jong-una, koji bi mu trebao predati pismo sjevernokorejskog čelnika, dan nakon rasprava koje su omogućile ostvarenje “istinskog napretka” prema povijesnom summitu, prenosi AFP.

Trump je prošli tjedan otvorenim pismom prvom čovjeku Sjeverne Koreje otkazao njihov susret predviđen za 12. lipnja u Singapuru, optužujući Pjongjang za “neprijateljstvo”.

Ipak je kasnije vrata za nastavak dijalog ostavio otvorenima, pa su pripreme za summit nastavljene.

Nije poznat sadržaj “zapečaćenog pisma” koje nasljednik dinastije Kim, koja vlada već više od 70 godina sjeverom Korejskog poluotoka, šalje prvom čovjeku SAD-a.

Pompeo: Idemo u dobrom smjeru

Glavni pregovarač Kim Yong-chol, najviši sjevernokorejski čelnik koji dolazi u SAD unazad 18 godina, trebao bi pismo predati Trumpu, s kojim će se osobno susresti.

Američki državni tajmnik Mike Pompeo susreo se prethodno, u srijedu navečer i četvrtak ujutro u New Yorku, s generalom Kimom, svojim sjevernokorejskim kolegom, u pripremi summita.

Washington zahtijeva “potpunu, provjerljivu i neopozivu” denuklearizaciju Sjeverne Koreje i spreman je dati jamstva za “sigurnost” režima koji je uvijek smatrao svoj nuklearni program nekom vrstom životnog osiguranja, javlja AFP.

No, Trumpova administracija ne namjerava raditi stvarne ustupke, primjerice ukinuti drastične sankcije nametnute Pjongjangu nakon nizanja nuklearnih i balističkih testiranja, prije nego što se Sjeverna Koreja “riješi” svojih atomskih bombi.

Šef američke diplomacije pozdravio je stvarne napretke postignute u posljednjih nekoliko dana.

‘Kim treba dokazati hrabrost’

“Idemo u dobrom smjeru”, rekao je Pompeo i priznao da je “izazov vrlo, vrlo težak i da ima još mnogo posla”.

“Predsjednik Kim treba dokazati hrabrost svojih odluka ako želimo zgrabiti tu jedinstvenu priliku da promijenimo svijet”, kazao je Pompeo.

“Predsjednik Trump i ja mislimo da je predsjednik Kim tip vođe koji može donijeti takve odluke i sljedećih tjedana i mjeseci imat ćemo prigodu provjeriti je li doista tako”, dodao je.

U međuvremenu je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un prenio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da je predan denuklearizaciji Korejskog poluotoka, objavila je sjevernokorejska službena agencija KCNA.

“Kim Jong-un kazao je da spremnost Demokratske Republike Koreje prema denuklearizaciji Korejskog poluotoka ostaje nepromijenjena, cjelovita i čvrsta”, izvješćuje KCNA po završetku razgovora između dvojice čelnika u Pjongjangu.

Denuklearizacija etapu po etapu

Sjevernokorejski čelnik nada se da će odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama i denuklearizacija Korejskog poluotoka “biti riješeni etapu po etapu” te se “nada da će rješenje problema uznapredovati zahvaljujući djelotvornom i konstruktivnom dijalogu i pregovorima”.

Lavrov je upozorio na previsoka očekivanja i zatražio od svih strana da “izbjegnu pokušaj zahtjeva za svime odmah”, piše u transkripciji ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Posjet Lavrova Sjevernoj Koreji ostvaren je istodobno kad i susret u New Yorku između Pompea i sjevernokorejskog izaslanika, u cilju pripreme povijesnog summita između Kima i Trumpa.

Sada preostaje odrediti dnevni red summita predviđenog u Singapuru 12. lipnja.

Izvor: Agencije