Kijev okupio diplomate G7 da objasni lažiranje smrti novinara

Arkadij Babčenko
Babčenko se nakon 'ubistva' pojavio živ i zdrav na konferenciji za medije sa šefom Službe sigurnosti Ukrajine (EPA)

Ukrajinske vlasti primile su u petak zapadne diplomate da im pruže objašnjenja u vezi insceniranja smrti ruskog novinara Arkadija Babčenka (41), koje je izazvalo brojne kritike.

Desetak diplomata došlo je u glavno ukrajinsko tužiteljstvo, gdje je održan sastanak koji je trajao gotovo dva sata, prenosi Beta agenciju AFP.

Sastanak s diplomatima zemalja G7 (Njemačka, Kanada, SAD, Francuska, Velika Britanija, Italija i Japan) najavio je u četvrtak navečer glavni tužitelj Juri Lucenko koji je rekao na televiziji da želi objasniti sve što je moguće, uz poštovanje tajnosti istrage.

Tužiteljstvo je priopćilo kako je na sastanku ukazano međunarodnoj zajednici da je samo izabrana strategija omogućila da se izbjegne smrt novinara, spriječi zločin, da se dokumentira djelovanje organizatora i prikupe dokazi, ali također da se dobiju informacije o mogućim drugim žrtvama za koje se, kako kažu, vjerojatno pripremaju teroristička djela ili ubojstva.

‘Ubijen’ pa se pojavio živ i zdrav

Sastanku je prisustvovao Vasil Gricak, šef ukrajinske tajne službe koja je oranizirala tu specijalnu operaciju s ruskim novinarom.

Arkadij Babčenko, oštar kritičar politike Kremlja, za kojeg je ukrajinska policija u utorak priopćila da je ubijen, pojavio se u srijedu živ i zdrav na konferenciji za medije u Kijevu sa šefom Službe sigurnosti Ukrajine, koja je objavila da je lažirala njegovu smrt kako bi uhvatila one koji su ga namjeravali ubiti.

Taj postupak je predstavljen kao neophodan da se spriječi stvarni pokušaj ubojstva koji je, prema Kijevu, organizirala ruska tajna služba.

Na meti je bio Babčenko, ali i tridesetak drugih osoba, navedeno je.

Insceniranje smrti novinara izazvalo je brojne kritike, posebno medijskih organizacija koje su se pitale o potrebi takve ekstremne strategije.

Babčenko je kasnije iznio detalje o tome kako je inscenirao vlastito ubojstvo, navodeći da je koristio svinjsku krv i usluge šminkera.

Agencija Reuters je prenijela da je Babčenko rekao kako je odvezen ambulantnim kolima u mrtvačnicu s mjesta “ubojstva”, gdje se presvukao i počeo gledati vijesti.

Babčenko: Mogao sam reći ‘ne’

Babčenko je na konferenciji za novinare u Kijevu naveo da je mogao reći “ne” kada su mu prije otprilike mjesec dana ukrajinski dužnosnici došli s idejom da se njegovo ubojstvo inscenira.

Ipak, kako je kazao, pristao je na to svojevoljno, prenio je AP.

Kijev je u utorak objavio da je Babčenko ubijen nedaleko od svog stana u prijestolnici Ukrajine.

Ukrajina je odmah za njegovu smrt optužila Rusiju, a iz Kremlja su poručili da je njegova smrt posljedica nesigurnog okruženja u kojem rade novinari u Ukrajini. 

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je propćilo da je lažna priča o ubojstvu Babčenka još jedna antiruska provokacija iza koje stoji ukrajinska služba sigurnosti.

Izvor: Agencije