EU: SAD igra opasnu igru

SAD od 1. juna počinju primjenjivati dodatne carinske tarife za Meksiko, Kanadu i zemlje članice EU-a na uvezeni čelik i aluminijum (EPA)

Evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstrom, komentarišući odluku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da od 1. juna počinju primjenjivati dodatne carinske tarife za Meksiko, Kanadu i zemlje članice Evropske unije (EU) na uvezeni čelik i aluminijum, poručila je da EU još uvijek nije u trgovinskom ratu, javlja Anadolija.

“Nismo u trgovinskom ratu, ali smo u teškoj situaciji. Ja ne koristim termin trgovinski rat, ali stanje je zaista zabrinjavajuće. SAD ovdje igra opasnu igru”, rekla je Malmstrom na konferenciji za medije u Briselu, održanoj povodom najnovije odluke Washingtona.

Naglasila je kako ovakav postupak SAD-a zasigurno predstavlja “protekcionizam”.

“Ne mogu uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope posmatrati kao prijetnju. Ovakva odluka negativno utječe na transatlantske odnose i globalna tržišta”, kazala je Malmstrom.

Podsjetila je da je EU u prethodnom periodu održala brojne sastanke s američkim zvaničnicima kako bi spriječila ovakav razvoj događaja, dodajući da SAD Briselu uopšte nije ponudio neko drugo rješenje.

Naglasila je da trenutni globalni trgovinski sistem ima određene nedostatke, istakavši da ipak svako mora djelovati u skladu s postojećim pravilima.

Pravni postupak protiv SAD-a

“Zato je EU danas u vezi s ovim pitanjem podnijela zahtjev Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). Počeli smo raditi i na drugim mjerama”, rekla je evropska komesarka za trgovinu.

Istakla je da će uvođenje dodatnih carina na automobile uvezene iz Evrope izazvati veliku “štetu” SAD-u, Evropi i drugim ekonomijama u svijetu.

Pozvala je sve zemlje koje izvoze čelik i aluminijum u SAD da pokrenu pravni postupak pred WTO.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države (SAD) su u četvrtak saopćile da od 1. juna počinju primjenjivati dodatne carinske tarife za Meksiko, Kanadu i zemlje članice Europske unije na uvezeni čelik i aluminijum.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross je izjavio kako 1. juna ističe period do kojeg je privremeno odloženo stupanje na snage odluke o dodatnim carinskim tarifama za Meksiko, Kanadu i EU.

Na inicijativu Donalda Trampa, SAD su 23. marta uvele nove carine na čelik u visini od 25 posto i na aluminijum od 10 posto. To je važilo za sve zemlje koje izvoze ove proizvode u SAD, ali su za Australiju, Argentinu, Brazil, Kanadu, Meksiko, Južnu Koreju i države EU bile odgođene do 1. juna.

Izvor: Agencije