Dvije Koreje održale sastanak na visokom nivou

Južna Koreja, Sjeverna Koreja
Na sastanku je dogovoreno i da se uspostavi ured za vezu u sjevernokorejskom pograničnom gradu Kaesongu (EPA)

Visoki dužnosnici Sjeverne i Južne Koreje sastali su se u petak u pograničnom selu Panmunjom i dogovorili se da, kasnije ovog mjeseca, održe razgovore o smanjenju tenzija i nastavku okupljanja obitelji koje je razdvojio Korejski rat od 1950. do 1953. godine.

Dogovoreno je i da uskoro uspostave ured za vezu u sjevernokorejskom pograničnom gradu Kaesongu i razgovaraju o zajedničkim timovima u nekim sportovima na Azijskim igrama u kolovozu, preduzimajući daljnje korake prema pomirenju, prenosi Tanjug agenciju AP.

Južna Koreja je priopćila da je izgradnja povjerenja sa Sjevernom Korejom ključna u trenutku kada SAD predvodi diplomatske napore s ciljem da se Pjongjang uvjeri da odustane od nuklearnog oružja.

Pompeo: Značajan napredak u pregovorima

Sastanak na visokoj razini između dvije Koreje uslijedio je nakon razgovora u New Yorku između američkog državnog tajnika Mikea Pompea i visokog sjevernokorejskog izaslanika Kim Yong-chola o mogućem summitu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una.

Američki državni tajnik istaknuo je kako je napravljen značajan naredak u pregovorima s jednim od najbližih suradnika sjevernokorejskog vođe.

Planirano je da susret bude održan za manje od dva tjedna, ali Pompeo je odbio potvrditi hoće li do njega stvarno i doći.

Američka izaslanstva se, također, sastaju s predstavnicima Sjeverne Koreje u Panmunjomu i Singapuru, napominje američka agencija.

Izvor: Agencije