Počelo glasanje na parlamentarnim izborima u Maleziji

Bivši premijer Mahathir Mohamad pokušava da se vrati na vlast u svojoj 92. godini (EPA)

U sredu su se otvorila birališta na parlamentarnim izborima u Maleziji na kojima se aktuelni predsednik Vlade Najib Razak (64) takmiči s bivšim mentorom i bivšim premijerom Mahathirom Mohamadom, kojem su 92 godine.

Birači su počeli da glasaju u 8.00 sati (2.00 sata po srednjoevropskom vremenu) u toj zemlji u jugoistočnoj Aziji s 32 miliona stanovnika.

Birališta će se zatvoriti u 17.00 sati (11.00 sati po srednjoevropskom vremenu), a rezultati će se znati u sredu navečer.

Neizvjesni izbori

Ovo bi mogli biti najneizvesniji izbori u zemlji.

Koalicija Barisan Nasional (Nacionalni front, BN) u kojoj su stranke koje su na vlasti od 1957. kada je ta bivša britanska kolonija stekla nezavisnost, gubi popularnost poslednjih godina zbog velikog skandala pronevere javnog novca preko državnog fonda 1MDB koji je osnovao Najib nakon dolaska na vlast 2009. radi modernizacije Malezije.

Povratak u politiku bivšeg harizmatičnog premijera Mahathira Mohamada, koji vodi opozicionu koaliciju, dao je podsticaj pristalicama promene vlasti.

Devedesetdvogodišnjak je prekinuo mirovinu kako bi odmerio snage s bivšim štićenikom u toj multietničkoj zemlji.

Mahathir Mohamad želi da iskoristi svoju popularnost među Malajcima kako bi u izvojevao pobjedu.

Većina analitičara ipak misli da će Razak ostati premijer zahvaljujući sistemu u kojem mu je dovoljna natpolovična većina u parlamentu i koji bi trebalo da ide na ruku koaliciji na vlasti u trci s razjedinjenom opozicijom.

Izvor: Agencije