Izrael raketirao Siriju

SOHR navodi da je raketirano skladište oružja koje pripada iranskim Čuvarima revolucije (EPA)

Najmanje je devet prorežimskih boraca ubijeno u utorak navečer u izraelskom raketiranju sektora blizu Damaska, objavila je nevladina organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Službena sirijska novinska agencija Sana objavila je, pak, informaciju o dvoje ubijenih civila u raketiranju u pokrajini Deraai, blizu glavnog grada Sirije.

“Devetorica boraca, pripadnika iranskih Čuvara revolucije i proiranske šijitske milicije poginuli su” u sektoru Kiswehu, rekao je za AFP ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahman, kako prenosi Hina.

Raketirano je “skladište oružja koje pripada iranskim Čuvarima revolucije” koji se u sirijskom ratu bore na strani vladinih snaga, dodao je.

Izrael bez komentara

Izrael nije komentirao ove informacije.

Agencija Sana je, pozivajući se na medicinski izvor, objavila da su “čovjek i njegova žena ubijeni u Cheikh Miskineu, u pokrajini Deraai, u eksploziji povezanoj s izraelskim napadom blizu Kisweh, na autocesti između Damaska i Deraae”.

Sana je nešto ranije bila objavila da je sirijska vojska u utorak navečer presrela dvije izraelske rakete kojima je gađan sektor blizu prijestolnice Damaska.

“Protuzračna obrana je presrela dvije izraelske rakete ispaljene na [sektor] Kisweh i uništila ih”, navodi Sana.

Ovo nije prvi put da je sektor jugozapadno od Damaska na meti izraelskih raketa. Izrael je ondje i prije bombardirao vojne položaje, a u prosincu je pogodio skladište oružja.

U travnju je izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman rekao da će njegova zemlja spriječiti svaki pokušaj “vojnog učvršćivanja” Irana u Siriji, napose na Golanu, na granici s Izraelom.

Izraelska priprema za moguće napade

Izrael i Sirija su službeno u ratu.

Njihovi su odnosi to napetiji što na sirijskom području djeluju tri neprijatelja Izraela: sam režim i njegova dva saveznika, Iran i libanonski Hezbollah, proiranska skupina.

Nakon što je uočio “neredovite aktivnosti iranskih snaga u Siriji”, kako ih je opisala izraelska vojska, Izrael je u utorak naredio lokalnim vlastima na Golanskoj visoravni pod njegovim nadzorom da “otključaju i urede skloništa” za zaštitu u slučaju bombardiranja. 

U izjavi izraelske vojske također se kaže da su postavljeni obrambeni sustavi da su “vojnici IDF-a (Izraelskih obrambenih snaga) u visokoj pripravnosti” za mogući napad, prenijele su agencije.

Izvor: Agencije