Video: Djeca Gaze doživljavaju traume svaki dan

Dio katarske pomoći namijenjen je siromašnim stanovnicima blokirane enklave (Ilustracija)

„Dijete kao Mohammed, kakav zločin je on počinio da zasluži ovakvu kaznu? Ubili su ga“, kaže otac Mohammeda Ibrahima Ayouba, kojeg je izraelski vojnik ustrijelio u glavu tokom Marša za povratak u Gazi.

„Bio je 14-godišnji dječak, koji je došao gledati proteste, kao i svako drugo dijete. U mom je srcu, sjetim ga se na svaki otkucaj“, kaže otac ubijenog dječaka.

U posljednjem anketiranju 300 djece u Gazi, 60 posto ih ima učestale noćne more, visok nivo PTSP-a, anksioznost i stres od kada je u Gazi počeo Marš za povratak.

Palestinci u Gazi protestuju i žele povratak u svoje domove, koje je Izrael anektirao 1948.

I djeca koja nisu fizički povrijeđena imaju probleme.

Mirno ne može da spava ni 14-godišnja djevojčica nakon što je njenog oca izraelski snajperista pogodio u stopalo tokom marša u Gazi.

„U košmarima vidim svog oca mrtvog na zemlji i budim se vrišteći“, kaže djevojčica Reham. Njen otac se nije mogao pomjeriti nakon što je ranjen. Porodica je bila u strahu da će mu noga biti amputirana.

Izraelske snage pucale su bojevom municijom na demonstrante, što je uzrokovalo povrede koje je izuzetno teško sanirati.

Tim Doktora bez granica primio je više od 600 pacijenata u Gazi od početka aprila, što je više nego u cijeloj 2014. godini.

„Imate osjećaj da su sve kosti i svo meko tkivo potpuno smrskani, rane su izuzetno velike, imate i kosti koje se vide, tako da je veliki rizik od infekcije u narednim mjesecima“, kaže Marie-Elisabeth Ingres, šef tima Doktora bez granica u Gazi.

Ingres kaže da su povrede često toliko ozbiljne, da će pacijenti živjeti s invalidnosti do kraja života.

„Kao dijete poslala sam poruku svoj djeci svijeta da smo mi jedina zemlja koja živi pod opsadom, uzrokovanom izraelskom okupacijom“, kaže djevojčica Reham.

Izvor: AJ+