SAD traži suspenziju Venecuele iz Organizacije američkih država

Pence je prvi potpredsjednik SAD-a koji se obratio skupu OAS-a poslije Al Gora 1994. godine, (EPA)
Pence je prvi potpredsjednik SAD-a koji se obratio skupu OAS-a poslije Al Gora 1994. godine, (EPA)

SAD je zatražio od zemalja zapadne hemisfere da suspendiraju članstvo Venecuele u Organizaciji američkih država (OAS).

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence pozvao je 35 članica te organizacije da blokiraju pristup venecuelskih lidera finansijskim sistemima tih zemalja i da uvedu vizna ograničenja.

“Kako bismo podržali demokratiju i slobodu, pozivamo članice OAS-a da suspendiraju Venecuelu iz Organizacije američkih država”, rekao je Pence, prenosi agencija Beta.

Venecuela, koja je aprila 2017. godine započela dvogodišnji proces izlaska iz te organizacije nije poslala predstavnika na Penceovo obraćanje.

Suspendirati izbore

Pence, prvi potpredsjednik SAD-a koji se obratio skupu OAS-a poslije Al Gora 1994. godine, pozvao je predsjednika Venecuele Nicolasa Madura da suspendira predsjedničke izbore zakazane za 20. maj, koje je nazvao “prevarom i prividom”.

On je, također, pozvao Madura da “otvori Venecuelu za međunarodnu pomoć” i, kako je naglasio, odmah.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Venecuele za Sjevernu Ameriku Samuel Moncada rekao je da nema šanse da se izbori 20. maja ne održe, navodi Tanjug.

On je dodao da Venecuela broji dane dok ne napusti Organizaciju američkih država.

Izvor: Agencije


Povezane

Ministri vanjskih poslova američkih država, koji su se okupili na samitu u Kankunu u Meksiku, nisu postigli dogovor o usvajanju rezolucije o osudi Vlade Venecuele zbog odnosa prema ekonomskoj i političkoj krizi u toj zemlji. Venecuelanski opozicioni političari su u znak protesta prekinuli sastanak ministara. U protestima protiv venecuelanske Vlade, koji traju već dva mjeseca, ubijeno […]

Zdravstveno stanje venecuelanskog predsjednika Huge Chaveza, vlada opisuje “delikatnim”. SAD, “historijski neprijatelj” kako je nazivaju, optužena je da stoji iza uzroka Chavezove bolesti. U međuvremenu, Venecuela je donijela odluku o protjerivanju dvoje američkih diplomata zbog sastajanja sa vojnim zvaničnicima i planiranja zavjere.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO