Hezbollah postao najjača partija u Libanu

Izbori su održani po novom kompleksnom izbornom zakonu
Izbori su održani po novom kompleksnom izbornom zakonu

Šitski pokret Hezbollah, kojega podupire Iran, mogao bi sa svojim političkim saveznicima osvojiti više od polovine mjesta u libanonskom parlamentu sastavljenom nakon prvih izbora u devet godina, pokazuju neslužbeni rezultati nedjeljnih izbora prema tvrdnjama političara i lokalnih medija.

Neslužbeni rezultati također pokazuju da bi od zapada podupiran premijer Saad al-Hariri mogao završiti izbore kao sunitski vođa u parlamentu od 128 zastupnika. Prema libanonskom sistemu podjele vlasti premijer mora biti sunit.

Izbori su održani po novom kompleksnom izbornom zakonu, a prvi službeni rezultati očekuju se u ponedjeljak.

Kršćanska stranka povećala broj poslanika

Kršćanska stranka, koja je oštar protivnik Hezbollaha, prema prvim je naznakama povećala broj zastupnika s osam na 15.

Agencija Reuters objavila je izračun prema kojemu su Hezbollah i njegovi politički saveznici osvojili barem 67 zastupničkih mjesta.

Hezbollah su Sjedinjene Države klasificirale kao terorističku organizaciju, a neprijatelj je susjednog Izraela s kojim je više puta ratovao od osnivanja organizacije 1982.

Izvor: Agencije


Povezane

Libanci glasaju na prvim parlamentarnim izborima i to prvi nakon više od devet godina.  Biraju 128 zastupnika, a kandidiralo se oko 600 osoba. Inače, libanski parlament i vlada podijeljeni su na tri bloka: sunitski, šiitski i maronitski. Predsjednik zemlje mora biti maronitski kršćanin, premijer sunit, a predsjednik parlamenta šiit. Libanci se nadaju da će sistem proporcionalne reprezentacije pomoći […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO