Arapi napuštaju Palestince i dodvoravaju se Izraelu

Abbas nije uspio postići bilo kakvo jedinstvo ili napredak među Palestincima (EPA)

Postaje li izraelsko-palestinski sukob sve složeniji? Hoće li Palestinci zadržati arapsku podršku? Jesu li promjene arapskih saveza i strah od Irana podstakle neke Arape da se približe Izraelu i ostave Palestince na cjedilu?

U tom kontekstu, Anshel Pfeffer u analitičkom članku objavljenom u britanskom listu The Sunday Times skreće pažnju na biciklističku utrku ‘Giro d'Italia’, koja je u petak startovala iz Jerusalema i krenula prema mediteranskoj obali i drugim regijama.

Pfeffer smatra kako je organizovanje jednog ovakvog velikog događaja u Izraelu bilo nezamislivo prije nekoliko godina. Međutim, sada je organizovan uz arapsko učešće oličeno u UAE-u i Bahreinu i uz milione navijača koji širom svijeta prate ovaj događaj pored malih ekrana.

Pfeffer je naveo kako će 15. maja Palestinci obilježiti ‘Dan Nakbe’ ili ‘svoju nacionalnu katastrofu’ i protjerivanje tri četvrtine palestinskog stanovništva sa svog ognjišta.

Veliki marš za povratak

Autor članka skreće pažnju da nastavak palestinskih protesta u okviru Marša za povratak pored izraelske ograde u Gazi i smatra ga dokazom sve većeg očaja Palestinaca u pojasu Gaze, koji su suočeni s izraelsko-egipatskom blokadom još od 2007. godine.

Dodao je kako Palestinci nisu bili izolovani u ovakvom obliku na diplomatskoj ravni još od početka prve intifade u novembru 1987. godine.

Ova analiza ukazuje na činjenicu da su se izaslanici iz cijelog svijeta međusobno nadmetali kako bi pomogli u rješavanju sukoba između Izraelaca i Palestinaca i da je cijeli arapski svijet izražavao solidarnost sa svojom arapskom braćom. Međutim, sada je pažnja svjetske javnosti usmjerena na neka druga nemirna područja i više ne postoji veliko zanimanje za palestinsku tragediju.

Anshel Pfeffer smatra kako je ovakva izolacija Palestinaca u velikoj mjeri rezultat uloge izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je bio prepreka na putu mirovnog procesa, kao i slabosti podijeljenog palestinskog rukovodstva i promjenjivih saveza unutar regiona.

Američka ambasada

Autor ove analize ističe kako će otvaranju američke ambasade 14. maja u Jerusalemu vjerovatno prisustvovati i sam predsjednik SAD-a Donald Trump.

Dodao je da je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman tokom susreta na turneji po zapadnim prijestolnicama prošlog mjeseca jasno naglasio da palestinsko pitanje ne uživa veliku popularnost na ‘arapskoj ulici’.

Autor članka smatra da je Mohammed bin Salman, zajedno sa drugim arapskim liderima, više fokusiran na suočavanje s Iranom i njenim saveznicima koji jačaju svoj utjecaj i kontrolu nad zemljama širom regiona, kao što je to slučaj u Jemenu, Siriji i Libanu.

Anshel Pfeffer kaže da Saudijci i njihovi partneri smatraju Izrael korisnim saveznikom protiv Irana, naglašavajući kako još uvijek ne postoje zvanični izraelsko-saudijski diplomatski odnosi. Međutim, Izraelci i Saudijci komuniciraju iza kulisa. Tu su i neki jasni znaci poput davanje dozvole indijskom avioprevozniku od strane Saudijske Arabije da koristi njen vazdušni prostor tokom letova za Izrael.

Autor se pita: „Gdje će ove promjene odvesti Palestince?“

Saudijsko upozorenje

Anshel Pfeffer ističe da su Palestinci, nakon Trumpovog poteza koji je poduzeo u vezi Jerusalema, iskazali svoje odbijanje bilo kakvog kontakta sa njegovom administracijom, a da se američki potpredsjednik Mike Pence i američki državni sekretar Mike Pompeo tokom posjeta Izraelu nisu sastali sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Pfeffer dodaje kako izvori u Vašingtonu očekuju da će administracije u roku od nekoliko nedjelja objaviti ‘mirovni plan za Bliski istok, koji će možda biti podržan od strane Saudijske Arabije. Ovi izvori očekuju palestinsko odbijanje ovog plana, usred saudijskog upozorenja da će palestinsko pitanje otići na margine, ukoliko Palestinci poduzmu jedan takav korak.’

Autor ukazuje na posljednje Abbasovo izvinjenje Izraelu. On smatra kako je palestinski predsjednik izgubio Gazu od Pokreta islamskog otpora (Hamas) te da ga Netanyahu nadvladava na svakom koraku. Ističe da Abbas nije uspio postići bilo kakvo jedinstvo ili napredak među Palestincima.

Pfeffer zaključuje kako trenutno Palestinci nisu nimalo bliže uspostavljanju svoje države nego što je bio slučaj kada je Abbas naslijedio preminulog palestinskog predsjednika Jasera Arafata 2004. godine.

Izvor: Agencije