Trump: Određeno mjesto i datum sastanka s Kimom

Trump nije zatražio od Pentagona opcije za smanjenje američkih snaga u Južnoj Koreji, rekao je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost (EPA)
Trump nije zatražio od Pentagona opcije za smanjenje američkih snaga u Južnoj Koreji, rekao je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je novinarima da je određeno mjesto i datum njegovog sastanka sa liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom, a da će uskoro biti saopćeni detalji s tim u vezi.

Odgovarajući na pitanja novinara, Trump je u petak izjavio da se “mnogo toga dogodilo” kad je riječ o Amerikancima koji su trenutno u pritvoru u Sjevernoj Koreji, prenosi Reuters.

Bijela kuća je ranije saopćila da bi historijski susret sa Kimom mogao da bude održan ovog mjeseca, prenosi Tanjug.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država nije zatražio od Pentagona opcije za smanjenje američkih snaga u Južnoj Koreji, rekao je u petak Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Broj vojnika

Bolton je to kazao nakon što je New York Times u četvrtak objavio da Trump razmatra opcije za smanjenje broja američkih vojnika u Južnoj Koreji, prenosi Hina.

“Priča New York Timesa potpuna je besmislica. Predsjednik nije zatražio od Pentagona da mu iznese opcije za smanjenje američkih snaga stacioniranih u Južnoj Koreji”, rekao je Bolton.

Najave o mogućem smanjenju broja vojnika objavljene su u vrijeme kada se Trump priprema za sastanak sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom s kojim bi trebao razgovarati o konačnom uklanjanju sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Trumpova administracija angažirana je u nastojanju da ishodi oslobađanje tri američka državljana zatočenih u Sjevernoj Koreji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO