OPCW završio uzimanje uzoraka iz Doume u Siriji

Ekipa OPCW-a stigla je u Siriju 14. aprila ali je došlo do kašnjenja inspekcije Doume iz sigurnosnih razloga (EPA)
Ekipa OPCW-a stigla je u Siriju 14. aprila ali je došlo do kašnjenja inspekcije Doume iz sigurnosnih razloga (EPA)

Međunarodna organizacija za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) saopćila je u petak da su njeni stručnjaci završili sa uzimanjem uzoraka u Doumi, gradu kod Damaska, gdje se sumnja da je početkom aprila izveden napad hemijskim oružjem.

Organizacija je navela da je završena misija istrage u Doumi. Ekipa OPCW-a stigla je u Siriju 14. aprila ali je došlo do kašnjenja inspekcije Doume iz sigurnosnih razloga, prenosi Beta.

Napad za koji se sumnja da je izveden hemijskim oružjem bio je 7. aprila i tada je stradalo najmanje 40 osoba.

Analiza uzoraka

“Za analizu uzoraka je neophodno najmanje tri do četiri sedmice”, navodi se u saopćenju organizacije sa sjedištem u Hagu i dodaje da se za sada ne može odrediti tačan datum objavljivanja rezultata i izvještaja.

Organizacija je navela da su uzorci stigli u njenu laboratoriju kod Haga i da će potom biti raspoređeni u nekoliko drugih laboratorija OPCW-a.

Snage Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske su 14. aprila izvele zračne napade na vojna postrojenja u Siriji, uz obrazloženje da su sirijske vlasti 7. aprila navodno koristile hemijsko oružje u napadu u Doumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

Sirija i njena saveznica Rusija demantirale su upotrebu takvog oružja, a Rusija je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda 12 puta uložila veto na prijedloge rezolucija o Siriji od početka sukoba u toj zemlji započetog 2011. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO