Novi brodovi, krstereće rakete i podmornica u Ruskoj ratnoj mornarici

U martu je kompanija isporučila Ratnoj mornarici brod za logističku podršku Elbrus (Al Jazeera)

Ruska ratna mornarica će do kraja godine dobiti šest novih i četiri popravljena vojna broda, izjavio je u ministar odbrane Sergej Šojgu.

“Do kraja godine mornari će dobiti još četiri izgrađena i četiri popravljena vojna broda”, rekao je Šojgu.

United Shipbuilding Corporation gradi, popravlja i održava zapravo cijeli niz borbenih brodova i plovila u sklopu državnog programa naoružavanja, rekao je Šojgu.

“U martu je kompanija isporučila Ratnoj mornarici brod za logističku podršku Elbrus. U aprilu je zaplovio prvi serijski proizvedeni minopolagač Ivan Antonov Projekt 12700”, rekao je on, prenosi Defender.

Rakete Kalibr

Ranije, zamjenik ministra odbrane Yuri Borisov izjavio je da je ruska mornarica u prva tri mjeseca 2018. godine preuzela podmornicu na nuklearni pogon, tri vojna broda, dva helikoptera i 50 krstarećih projektila.

“Mornarica je preuzela popravljenu Project 667BDRM stratešku raketnu krstaricu Tula, tri vojna broda i brodove pomoćne flote, dva helikoptera i 46 taktičkih raketa Kaliit”, izjavio je zamjenik ruskog ministra odbrane.

U Murmansku u sjeverozapadnoj Rusiji, mornarica je preuzela Projekt 23120, logistički brod Elbrus, izgrađen u brodogradilištu Severnyaya Verf, dok je još jedna serija raketa Kalibr spremna za isporuku u pogonu Novator u Jekaterinburgu, dodao je on.

Izvor: Agencije